Aud multi clienti plangandu-se ca preturile sunt in continuare ridicate. Multi dezvoltatori se plang ca preturile sunt prea mici. Bancile trebuie sa vina cu propria parere. Daca preturile trebuie sa scada atunci dezvoltatorii vor pierde bani, iar bancile vor risca sa piarda imprumuturile pe care le-au acordat. Daca preturile vor creste, atunci clientii nu vor aparea, sau exista riscul sa apara, dar sa nu poata sa isi plateasca ratele.(...) Cine va castiga acest “razboi” ? Nimeni! Cand porneste un razboi, toate partile implicate au pierderi colaterale", scrie pe blogul sau Ilias Papageorgiadis.
(...)
Dezvolatorii: Multi dezamagiti, unii in asteptare
Exista prea multi dezvoltatori care au probleme acum. Nu au vandut prea multe proprietati in ultimele 20 de luni si in ciuda noilor lor oferte, isi vad clientii asteptand preturi mai bune. Altii, desi se mentin deoarece fie au vandut foarte repede, fie au dispus de lichiditati pentru a-si termina proiectele. Dar mai mult sau mai putin, majoritatea dintre ei sunt:
- Suparati, fiindca sunt blocati, iar unii isi risca reputatia sau chiar existent pe piata.
- Cu pareri de rau, fiindca majoritatea “strategiilor” (cheltuind foarte multi bani) pe care le-au urmat nu au avut niciun rezultat pe o piata in cadere. De asemenea le pare rau pentru unele decizii proaste legate de locatii, suprafete etc.
- Foarte ingrijorati, fiindca nu prevad nicio veste pozitiva pentru viitorul apropiat
- Stresati, fiindca bancile pun presiune pe ei
- Lipsiti de confort, fiindca au construit in perioada 2007 - 2008, cand costul de constructie era mult mai ridicat decat azi. Au cumparat terenuri la preturi duble (sau chiar mai mari) fata de 2010, prin urmare costul este mult mai ridicat.
- Hotarati sa nu vanda cu pierderi, “Am investit timp in acest proiect, resurse, o parte din viata