Piata Kim il sung, Pyongyang Poarta Sungnyemun din Seul Situatie tensionata in nord-estul Asiei, unde cele doua Corei sunt la un pas sa declanseze un conflict militar de proportii. Totul a pornit de la scufundarea corvetei sud-coreene Cheonan, in Marea Galbena, la 26 martie, provocata, potrivit comisiei internationale de ancheta, de o torpila de 1,7 tone cu 300 de kilograme de explozibil, lansata de pe un submarin nord-coreean. In urma naufragiului, 46 de marinari si-au pierdut viata. Cum era de asteptat, concluzia anchetatorilor a fost vehement negata de presedintele nord-coreean Kim Jong Il, care a calificat acuzatiile drept niste "fabulatii" si a amenintat cu un razboi generalizat daca vor fi impuse sanctiuni impotriva tarii sale. La randul sau, liderul sud-coreean Lee Myung-Bak a promis ca va lua masuri energice impotriva Phenianului.
Coreea de Nord, dictatura stalinista
Dupa eliberarea Coreei de sub ocupatia japoneza la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, tara a fost impartita de Natiunile Unite in doua parti delimitate de paralela 38. Partea de nord, cu capitala la Phenian, este o republica socialista, desi multi o considera mai degraba o dictatura absoluta de tip stalinist, condusa de Kim Jong Il, liderul suprem al tarii si care se ocupa si de politica externa si de fortele armate.
Coreea de Sud, putere economica de top
Coreea de Sud, cu capitala la Seul, este una dintre marile puteri economice ale lumii si face parte din categoria tarilor dezvoltate. Are a douasprezecea economie la nivel mondial si a treia din Asia, dupa Japonia si China. Cele mai importante ramuri ale industriei dezvoltate in Coreea de Sud sunt constructia de automobile si electronice (Samsung si LG), precum si industria siderurgica.
Piata Kim il sung, Pyongyang Poarta Sungnyemun din Seul Situatie tensionata in nord-estul As