Situatia in care ne aflam a fost provocata de violabilitatea clasei politice si administrative in relatia cu Occidentul plin de promisiuni desarte. Ajunsi la putere dupa constrangerile comuniste, am cazut in plasa capitalismului cu experienta al Europei si SUA.
CINE? ... Ei, ciocoii vechi, dar noi, din Romania
S-au comportat exact ca agentiile imobiliare, care vand orice in schimbul comisioanelor.
Natiunea romana pleca la un drum plin de necunoscut, asemenea imigrantilor ajunsi in America.
Eram una dintre cele mai modernizate industrial tari din lagarul comunist, produceam tot ce se putea produce de la bile si rulmenti, pana la sofisticatele arme cu laser.
Silozurile si hambarele gemeau de grau si porumb, irigatiile spalau sudul tarii, iar spionajul roman era pus deseori in primele esaloane.
Invatamantul genera somitati internationale.
In decembrie 1989 nu aveam nicio datorie externa, iar in conturi, 4,5 miliarde dolari SUA, 1,6 miliarde ruble transferabile, sute de miliarde de lei puternici, adunati in fonduri speciale, apartinand fostului sistem.
Economia romaneasca avea angajati specialisti, scoliti, tot romanul lucra undeva, produceam, exportam, inventam, iar salariul era suficient pentru a pune si cativa lei pentru zile negre.
Proprietara a avutiei nationale, populatia in ansamblul ei era total necunoscatoare a ceea ce implica trecerea la o alta societate, cea de tip capitalist.
Capitalistii de atunci, trepadusi ai fostei oranduiri, au simtit aceasta slabiciune si au dat frau liber distrugerii proprietatii comune detinuta in acel moment de cetatenii Romaniei. Au primit comisioanele si privilegiile obisnuite in astfel de situatii, vanzand in cativa ani tot ce se putea vinde, transformandu-ne intr-o colonie multinationala in demolare, jefuita si b