Europa Centrala si de Est va deveni unul dintre cele mai importante centre pentru productie si servicii, pe langa China, este de parere vicepremierul si ministrul de Finante bulgar, Simeon Djankov.
"Estimez ca, in urmatorii doi, trei ani, va exista un mare flux de investitii din Europa Centrala si de Est, din vestul Europei, pentru ca investitorii nu o sa mai poata opera acolo", a declarat Djankov, miercuri, la forumul Finance 2010, organizat de Forum Invest.
"Multi au prezis ca Europa Centrala si de Est va fi cea mai lovita de criza. Nu s-a intamplat, nu se va intampla. In plus, criza a ajutat regiunea sa devina un centru pentru productie si servicii", a adaugat vicepremierul bulgar.
Potrivit spuselor sale, criza este un lucru "minunat" pentru Europa, iar deprecierea monedei unice va ajuta marile puteri economice de pe batranul continent, precum Germania si Franta, dar si tarile care au o rata de schimb fixa raportata la euro, precum Bulgaria.
"Daca ne uitam la date, cel mai de succes caz de trecere prin recesiune a fost Polonia, din zona Europei Centrale si de Est. Estonia, de asemenea, este una din doar trei tari care au respectat criteriile de la Maastricht. In Slovenia si Bulgaria, de exemplu, deficitele de cont curent, care erau o problema in trecut, au scazut", a explicat oficialul bulgar.
Djankov a adaugat ca, desi unii economisti spun ca deprecierea monedei nationale este o masura buna in timp de criza, acest lucru nu este adevarat.
"Exista discutii ca, intr-o criza, este bine sa depreciezi moneda si ca tarile ca Bulgaria sunt dezavantajate. Nu sunt un fan al deprecierii. Nu cred ca este raspunsul. E un lucru pe care il spun economistii de mana a doua, dar nu functioneaza in realitate", a explicat vicepremierul bulgar.
In schimb, din cauza deprecierii euro, Statele Unite ar p