Agricultura ecologică din nordul Dobrogei a câştigat lupta cu criza. Cu 40.000 de hectare acreditate pentru produse bio, judeţul Tulcea este primul din ţară în producţia bio care nu este afectat de recesiune. Inginerul Gheorghe Gheorghe este unul dintre fermierii care derulează cu success a-faceri cu produse ecologice în Tulcea. "În urmă cu cinci ani, când am hotărât să convertesc întreaga fermă de 460 hectare pe producţie ecologică, colegii m-au considerat nebun. Îmi spuneau că fără îngrăşăminte chimice şi pesticide voi pierde războiul cu buruienile. M-am ambiţionat să le arăt că nu aveau dreptate. În locul îngrăşămintelor chimice am folosit doar gunoi de grajd, iar buruienile le combat cu sapa. De cinci ani nu am mai adus un gram de chimicale în fermă, iar producţiile nu au scăzut, cum previzionau colegii, ci s-au dublat", povesteşte inginerul convertit în fermier.
Afacerea sa cu produse bio a întâmpinat însă şi obstacole la început. „Am început cu legumele ecologice, dar am renunţat pentru că nu am găsit piaţă de desfacere în România, iar pentru export, atunci, nu eram pregătit. Între timp, mi-am dat seama că marketingul este o altă meserie. Asta am înţeles-o după ce am realizat cantităţi foarte mari de cereale ecologice şi nu aveam cui să le vând, pentru că în România nu au căutare astfel de produse", mai spune Gheorghe Gheorghe.
Fermierii tulceni exportă anual zeci de mii de tone de grâu, in şi floarea-soarelui tratate ecologic, în Italia şi Germania dar şi în alte ţări europene. Ca şi inginerul Gheorghe, mulţi alţi fermieri tulceni şi-au dat seama că accesul pe pieţele internaţionale nu se putea face decât prin acţiuni profesioniste de marketing. Pentru a ieşi din impas, fermierii tulceni au constituit cea mai mare asociaţie a fermierilor ecologişti din România, botezată "Delta Dunării Organics". "În doi ani am obţinut accesul pe toate pieţele mari