Mai întâi a vrut să facă o carieră în armată. Cum nu i-a reuşit acest lucru, a înlocuit strategia de pe câmpul de luptă cu cea de pe tabla cu pătrăţele.
Constantin Grosu a fost atras de „sportul minţii“ încă din fragedă copilărie chiar dacă, după cum mărturiseşte, la început nu pricepea nimic din „bucata de carton plină de pătrăţele“.
„Aveam vreo zece ani când am fost iniţiat în tainele şahului de unchiul meu, nea Ion. El avea o bucată de carton pe care erau desenate figurinele de şah, iar mai târziu acest joc a stârnit mici rivalităţi între mine şi verişorii mei, cu care eram într-o competiţie continuă“, îşi aminteşte Constantin Grosu.
A format 700 de şahişti
În timp, totul s-a transformat într-o pasiune, „pe care o făceam întâi pentru copii, apoi pentru mine“, a subliniat învăţătorul. După 38 de ani de învăţământ, timp în care le-a desluşit câtorva mii de copii tainele alfabetului, Constantin Grosu precizează că şahul a rămas cea mai mare plăcere a sa.
„Am început cu patru elevi, în 1996, la Palatul Copiilor, iar de atunci peste 700 de mici şahişti au trecut prin mâna mea, alături de care am obţinut sute de premii şi diplome la concursurile desfăşurate în plan local, regional, naţional şi chiar internaţional“, a spus Constantin Grosu.
El şi-a exprimat totodată mâhnirea că, în ciuda rezultatelor obţinute, Inspectoratul Şcolar Judeţean nu i-a alocat o normă întreagă de ore la Palatul Copiilor. „Rezultatele sunt mulţumitoare în raport cu numărul mic de ore alocat de IŞJ. Am primit doar cinci ore, faţă de alţi profesori din alte judeţe care au normă întreagă (18 ore - n. r.), deşi au performanţe mai slabe decât noi“, a punctat Grosu.
Vrea să introducă şahul în programa şcolară
Pentru a veni în ajutorul elevilor, şahistul a publicat cinci cărţi, iar o alta este în curs de lansare