Nicolae Uţică foloseşte cuvinte mari pentru a compune un fel mesaje adresate intregii umanităţi. Versurile sale din volumul "Poeme", care este o antologie, ceea ce inseamnă o sinteză a unei lungi cariere poetice, atrag atenţia tocmai prin această retorică profetică.
Ca un iluminat aşezat pe treptele unei catedrale, nedescurajat de surditatea lumii aflate in preajmă, autorul işi ridică braţele spre cer şi declamă fraze pompoase. Aceste fraze sunt lipsite de sens. Sau poate aşa ni se pare doar nouă, pentru că nu suntem in stare să le inţelegem:
"Frământările işi coboară măştile/ comodităţile mentale ingheaţă/ graiul amuţeşte";
"La frângerea vieţii/ călare pe-o rază verde a luminii/ sufletul se oglindeşte in/ speranţa albastră a intoarcerii spre/ grădina regăsirii"
In realitate, le inţelegem foarte bine, dar inţelegem şi faptul că nu este nimic de inţeles. Autorul se lasă transportat de propria lui gesticulaţie poetică, trăieşte un fel de beatitudine, rosteşte avântat, lipsit de spirit critic, toate cuvintele răsunătoare care ii vin in minte:
"Suferinţe izbindu-se de cer/ colac de salvare/ braţe de muieri/ nonlume aprinsă de vaier/ nobile dezastre";
"Cimitirele justiţiei supreme/ cufundate in albia neantului/.../ cădelniţarea gâtlejurilor nevăzute/ aducând pâine şi indoială".
Cădelniţarea gâtlejurilor nevăzute... O acţiune care nu are precedent in istoria poeziei româneşti.
Anunţ
Alex. Ştefănescu nu mai lucrează la "România literară". Noua sa adresă poştală este: Bucureşti, O.P. 22, c.p. 22. Cea electronică rămânealex2108145@yahoo.com
ALEX. STEFANESCU. Critic si istoric literar, prozator, dramaturg, publicist, realizator de emisiuni TV. Nascut la 6 noiembrie 1947. Autor a 15 carti, dintre care a avut un mare ecou "Istoria literaturii romane contemporane. 1941-2000", aparuta in 2005 (s-au scri