Mioara Igna şi Adrian Radu sunt, în Europa, singurii dresori de tigri siberieni, o rasă solitară şi extrem de agresivă. Ei au transformat cinci feline imense în nişte „pisicuţe”. Franco, Nera, Zara, Giuli şi Baghera sunt „copiii” lor adoptivi.
Cei doi angajaţi ai Circului Globus din Bucureşti nu poartă frac şi nici joben, precum dresorii din filmele clasice. Ea are 38 de ani, el are 41. În manej intră îmbrăcaţi milităreşte. Mioara poartă pantaloni scurţi şi şapcă îndesată peste buclele blonde.
Înainte, dresorii ţineau la brâu un pistol cu gloanţe oarbe. Cei doi au doar câte un băţ, de grosime potrivită, cu care mai mult direcţionează animalele decât se apără. Deşi meseria lor e riscantă, Mioara şi Adrian nu se tem. „Stăm cu pericolul în faţă, dar nouă ne place", se confesează Mioara.
Între ei şi animale s-a creat o legătură specială, ca într-o familie. De altfel, meseria se face „cu duhul blândeţii". Şi se fură. Pentru că în România nu există încă o şcoală de dresaj, iar tot ceea ce ştiu au învăţat de la maestrul Ionel Gheorghe, cel mai în vârstă dresor din circ. „Dumnealui ne-a iniţiat. Are 40 de ani de dresură şi este extraordinar. E atât de bun, că ar putea să dreseze şi un cuier", glumeşte Adrian.
„Ciubuc" pentru fiare
Aşa cum le-a spus mereu bătrânul îmblânzitor de fiare, „ABC-ul" dresajului se aseamănă cu primii paşi în educarea unui copil. „Întâi îl înveţi să stea aşezat, apoi îl înveţi să vină la tine când îl chemi şi, după aceea, să treacă înapoi la locul lui. Nu trebuie să-l baţi sau să-l persecuţi şi întotdeauna trebuie răsplătit cu ceva bun, de obicei, o bucăţică din hrana lui preferată, care se numeşte ciubuc", explică maestrul Ionel. De fapt, sunt două etape, „mari şi late", spune şi Adrian.
Mioara încearcă s-o calmeze pe Nera, tigroaica rebelă
„Întâi îţi apropii animalu