Fructele cu coaja tare pot fi adevărate medicamente naturale împotriva unor valori crescute ale lipidelor din sânge, demonstrează studii recente.
Recent, revista americană „Archives of Internal Medicine"a publicat rezultatele unui studiu efectuat de specialişti legat de efectele exercitate asupra nivelului colesterolului sangvin de toate fructele cu coaja tare - denumite şi nucifere (nuci, alune, migdale, arahide, fistic), scrie „Le Figaro".
În urma comparării datelor obţinute, specialiştii au ajuns la concluzia că, în anumite condiţii, un consum mediu zilnic de aproximativ 70 de grame (cam cât încape într-o mână) din aceste fructe reduce semnificativ nivelul colesterolului din sânge, mai ales în cazul hipercolesterolemiilor (creşterea peste valorile normale a colesterolului din sânge). Evident, recomandarea de a mânca nuci în fiecare zi trebuie corelată cu alcătuirea unei diete echilibrate.
Nutriţioniştii sunt în prezent foarte interesaţi de efectele nuciferelor, deoarece medicii au constatat că aportul ridicat este asociat cu niveluri mai scăzute de grăsimi în sânge. Acest lucru este benefic în special în cazul bolilor de inimă.
Din punct de vedere al compoziţiei, nucile sunt într-adevăr bogate în acizi graşi nesaturaţi, fibre, potasiu, magneziu, vitamine, antioxidanţi şi alte componente. Studiile epidemiologice au arătat că persoanele care consumă frecvent astfel de fructe -de patru sau de mai multe ori pe săptămână - au un risc de a face boli de inimă redus cu 37% faţă de cei care nu consumă frecvent nucifere.
Efectul creşte odată cu „doza"
Peste 25 de studii au fost efectuate în şapte ţări în ultimul deceniu, pe un eşantion total de 583 bărbaţi şi femei care nu luau medicamente împotriva colesterolului crescut. Voluntarii au consumat în medie 67 grame pe zi de migdale, nuci sau alune, timp de trei până la opt săptămâni, î