Fructele, brânzeturile, mezelurile şi conservele de peşte sunt produse care se pot contamina uşor în timpul transportului, dar şi dacă nu vă spălaţi pe mâini.
De la un simplu fruct nespălat, un copil preşcolar poate ajunge la Terapie Intensivă. Infecţiile digestive, foarte răspândite în perioada de vară, se pot agrava până într-acolo încât copilul să facă diaree severă, febră şi chiar să intre în comă. „Alimentele contaminate cu bacterii precum salmonella, E-coli, stafilococi sunt foarte periculoase, mai ales în cazul copiilor de vârstă mică. Aceşti germeni pot atrage după ei şi alte infecţii, iar pe copiii cu vârste de până la 4-5 ani îi pot pune în situaţii foarte grave din cauza imunităţii scăzute", explică medicul infecţionist Gheorghe Enache, de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş" din Capitală. Vârstnicii reacţionează, de asemenea, foarte rău la aceste infecţii digestive cauzate de bacterii. „Dacă în cazul copiilor reacţiile severe apar din cauza imunităţii în formare, la bătrâni problema o constituie bolile asociate vârstei", explică medicul Gheorghe Enache.
Pe timp de vară, copiii ar trebui feriţi de alimente care nu sunt proaspete sau care nu au fost transportate în condiţii igienice. „Cele mai periculoase sunt brânzeturile foarte sărate, pro-dusele de patiserie, mezelurile, preparatele din carne tocată, ouăle de raţă, conservele de peşte", specifică medicul infecţionist Gheorghe Enache, care are experienţă şi în sistemul medical francez.
Învăţaţi copilul să se spele pe mâini
Medicul infecţionist Monica Luminos, de la Institutul „Matei Balş" din Capitală, povesteşte că a internat la Terapie Intensivă copii care de pe urma unor in-fecţii cu bacteria E-coli au făcut complicaţii extrem de grave - sindrom hemolitic, insuficienţă renală etc. „De la mâini nes-pălate şi muşte care au stat pe alimente au fost copii care s-au îmboln