Din Moldova, campania iniţiată de www.evz.ro arată secretele unui municipiu care nu se lasă îmbătrânit de vreme. Sunt aspecte pozitive şi negative, iar mândria locală rămâne un exemplu.
Oraş cu o puternică zestre culturală şi istorică, vechiul târg al Ieşilor se menţine în fruntea municipiilor din Moldova. Locuitorii ştiu că oraşul lor a pierdut din faima de altădată, dar sunt mândri de acesta, chiar şi cu defectele pe care nu le poate masca.
Este unul dintre municipiile cu potenţial turistic în regiune, însă avantajul nu este exploatat suficient. Intrările în oraş nu pot fi considerate o carte de vizită, iar aeroportului îi lipseşte conexiunea rapidă cu centrul oraşului şi un terminal modern.
„La Iaşi, lucrurile merg încet şi prost”, spunea epigramistul Alexandru O. Teodoreanu, iar lista de nemulţumiri este lungă. Astăzi, farmecul de odinioară al „dulcelui târg”, de care poeţii erau îndrăgostiţi, este compromis de tendinţele unei dezvoltări despre care locuitorii spun că este haotică.
Locurile la grădiniţe şi parcările, un lux
La Iaşi, concurenţa de a intra în sistemul de învăţământ începe cu preşcolarii. Statisticile arată că fiecare loc disponibil la grădiniţele de stat este disputat de câte doi micuţi. În ultimii ani, primăria s-a implicat în suplimentarea grupelor, prin modernizarea mai multor spaţii din unităţile de învăţământ.
S-au creat astfel aproape 400 de locuri noi, însă tot nu este suficient pentru a acoperi cererea într-un oraş în care natalitatea a fost, în 2008, de 12,3%, iar sporul natural de 1.145, una dintre cele mai mari valori la nivel naţional, în contextul în care la alte oraşe a fost negativ.
Una dintre problemele comune pentru toate oraşele din România este nivelul mic al salariilor. Piaţa muncii din Iaşi este şi ea sub presiune întrucât sute de absolvenţi de uni