Bunica și cei doi nepoți au ajuns la secția de boli infecțioase după ce duminică au mâncat prăjituri și înghețată la o cofetărie din centrul orașului Debrecen
Helmeczi Emma (60 ani), din localitatea Suplacu de Barcău, și-a scos duminică nepoții la o prăjitură în Ungaria. Împreună cu Helmeczi Csilla (16 ani) și Gergely (18 ani)a u mâncat produse de patiserie și înghețată într-o cofetărie care, la prima vedere, părea curată și sigură. „Duminică seară am început să ne simțim rău, luni am mers la medicul de familie și am luat medicamentele recomandate de acesta. Marți după-amiază am venit la Oradea, fiindcă starea noastră s-a agravat", a povestit în această dimineață, pentru Adevărul de Seară ediția de Oradea, bunica Helmeczi Emma. Coincidența face că, în aceeași zi, la Spitalul de Pneumoftiziologie Oradea, la secția de boli infecțioase, a mai ajuns o persoană din Suplacu de Barcău. Garofița Monea (48 ani) a cumpărat caș de oaie dintr-o piață neautorizată de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bihor și a ajuns marți la spital, la Oradea. „Într-o oră a decurs tot. Am mâncat cașul și într-o oră a început să-mi meargă burta și să vomit. Am eliminat toată apa din organism, m-am înnegrit. Salvarea m-a dus la Marghita și de acolo la Oradea", a relatat Garofița Monea, în acestă dimineață, de pe patul de spital. Toți cei patru pacienți din Suplacu de Barcău se simt mai bine acum, dar au tras o sperietură de moarte.
„Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor a înștiințat miercuri autoritatea competentă din Ungaria. Specialiștii noștri continuă investigațiile, pe plan local, pentru a depista posibile surse suspecte", a spus Mircea Gelu Budău, directorul DSVSA Bihor.