Chiar dacă sunt consumate în cantităţi mici, alimentele care conţin astfel de calorii predispun la îngrăşare. Lista deserviciilor pe care le aduc alimentele ultrarafinate sau de tip light este lungă: păgubesc organismul de vitamina B1, de crom şi de magneziu şi au indice glicemic ridicat.
Dacă dorim să ne menţinem silueta, nu trebuie să numărăm caloriile consumate la o masă, ci să fim atenţi la calitatea lor nutriţională, atenţionează specialiştii. Caloriile reprezintă cantitatea de energie ce poate fi prelucrată din alimente în urma proceselor de digestie şi este exprimată în Kilocalorii sau Kilojouli. Potrivit nutriţioniştilor, caloriile pot fi împărţite în trei categorii.
Există calorii de înaltă calitate sau „vii", care sunt furnizate de macronutrienţii alimentelor naturale şi prezintă avantajul că nu îngraşă, previn îmbolnăvirea şi îmbătrânirea prematură. O altă categorie de calorii o reprezintă cele pe care nutriţioniştii le numesc „negative".
Acestea nu aduc niciun un aport energetic organismului, însă, pentru a fi digerate, necesită o cantitate mai mare de energie decât cea pe care o furnizează. Diferenţa energetică necesară metabolizării acestora este preluată din ţesutul adipos. Prin urmare, alimentele care conţin calorii negative sunt recomandate pentru curele de slăbire.
La polul opus se află caloriile de slabă calitate sau „goale" care se găsesc în alimentele rafinate, dezechilibrate din punct de vedere nutriţional.
„Pentru a putea fi utilizate, caloriile goale consumă din rezervele organismului. Astfel, ele nu doar că au un efect păgubitor asupra metabolismului, ci şi dezechibrează funcţiile organismului, conducând la maladii grave", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.
Printre alimentele care conţin calorii goale se numă