Magistraţii Curţii de Apel Iaşi au decis, ieri, să aresteze doar una din cele patru persoane aduse la instanţă de DIICOT Iaşi în dosarul de spionaj deschis în urmă cu o zi. Sursa: Maria CrausSursa: Maria Craus
1 /.
Marian Abutoaiei, patronul firmei ieşene “XSpy”, care vindea pe Internet softuri de spionaj telefonic aduse din Asia, va sta după gratii în următoarele 29 de zile.
Instanţa a respins cererea DIICOT de arestare a alţi trei acuzaţi de infracţiuni la Legea siguranţei naţionale şi infracţiuni informatice. Anda Truşcă, Vasile Filip şi Najib Baaddi au fost lăsaţi să plece acasă şi au obligaţia de a nu părăsi localitatea de domiciliu.
MULTIMEDIA VIDEO evz.roVezi mai multe Reţineri în cazul spionajului cu telefoane mobile
La fel ca ei, alte şase persoane din Bacău, Constanţa, Târgu-Mureş şi Bucureşti vor fi cercetate în stare de libertate. Dosarul celor zece a luat naştere în luna mai, când procurorii DIICOT au constatat că firma “XSpy” din Iaşi vindea softuri de interceptare a convorbirilor telefonice.
Afacerea era condusă de Abutoaiei, cu sprijinul unui angajat din firma sa care se ocupa de toate detaliile tehnice. Softul era adus din afară şi costa 2.400 de lei, şi a transformat peste noapte în spioni neveste geloase şi patroni care se temeau de concurenţă.
Cumpărătorii care au utilizat softul riscă ca la finalul anchetei să primească pedepse cu închisoarea pentru că interceptarea convorbirilor telefonice se face doar de către persoane din rândul anchetatorilor, cu autorizaţie de la instanţă.
Un dosar asemănător cu cel instrumentat de procurorii DIICOT Iaşi se află în lucru la Alba-Iulia. În timp ce la Iaşi era audiată bucureşteanca Anda Truşcă (40 de ani), din Bucureşti, a interceptat convorbirile telefonice ale bărbatului cu care are doi copii, la Alba era audiată ieşeanca Camelia Berni