Un grup de cercetare de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" a descoperit un efect cu totul nou: o nouă tranziţie a câmpului electromagnetic. În urmă cu un deceniu, legile fizicii nici măcar nu admiteau bazele acestei teorii.
Cercetarea grupului condus de profesorul Sorin Comoroşan, desfăşurată la Institutul Clinic Fundeni, se concentrează asupra efectului iradierii microorganismelor cu lumină verde. Radu Mitrică şi Ligia Cristache sunt cei doi doctoranzi care iau parte la acest proiect, ale cărui aplicaţii de viitor ar putea fi diverse: de la anihilarea radicalilor liberi (cancer şi maladii virale) la lumea informaticii şi cosmeticii. Primul ne explică istoricul cercetării şi o parte din viitorul acesteia.
"Prin iradierea substratului enzimatic cu lumină verde s-a obţinut o modificare a cineticii reacţiei enzimatice", spune Mitrică. Afirmaţia este tradusă printr-un experiment. În urma acestuia, s-a observat că lumina verde are rol protector asupra albuminei bovine (substanţă organică din grupul proteinelor).
Rol protector împotriva UV
În urmă cu un an, când observa acest rezultat, doctorandul Mitrică dădea năvală în biroul profesorului Comoroşan şi îi spunea entuziasmat "A ieşit!". Ceea ce observase era că "lumina verde exercita o acţiune protectoare împotriva radiaţiei nocive ultraviolete (UV)". Altfel spus, dacă era iradiată în prealabil cu lumină verde, albumina nu se mai rupea, nu mai era denaturată.
"Avântul cercetării pleacă din descoperiri", spune tânărul Mitrică. "Cu experimentul acesta s-au deschis noi oportunităţi şi am reuşit să publicăm lucrarea într-o revistă de vârf". În 2010, rezultatele studiului cercetătorilor de la Fundeni a fost publicat în European Biophysics Journal.
După ce experimentul a fost repetat pe albumină umană şi alte substanţe, "s-a formulat un model al interacţiei luminii verzi cu macr