Ce-i face pe unii dependenţi de alcool, pe unii înalţi sau pe alţii criminali? După ce au descoperit ADN-ul, cercetătorii au mers mai departe şi au identificat constelaţii de gene care îi particularizează pe indivizi. Viitorul ne va fi citit în cromozomi, cred oamenii de ştiinţă, şi nu în stele. Sursa: SHUTTERSTOCK
Unii încă mai citesc în fiecare dimineaţă rubrica „Horoscop” din ziar. Peste 50 de ani, vom şti felul de a fi al fiecărui om citindu-i fişa genetică, şi nu în mişcarea planetelor. În iulie 2009, revista „Nature” a publicat un articol prin care anunţa că numărul persoanelor al căror genom a fost complet descifrat a ajuns la cinci: un african, doi nord-europeni, un chinez şi un coreean. Cercetările au durat şapte ani, iar rezultatul a fost considerat una dintre cele mai mari descoperiri ştiinţifice din istoria omenirii.
Cocktail de mii de gene
Scopul primordial este depistarea diferenţelor genetice între marile grupuri rasiale şi a predispoziţiilor faţă de anumite boli. Dar descifrarea genomului uman nu va avea doar aplicaţii medicale, ci vom plonja în plin scenariu ştiinţifico-fantastic. Nu doar vom putea îndrepta anumite deficienţe genetice, scăpând de apariţia multor boli, ci vom putea prepara anumite cocktailuri din gene, alegând însuşirile pre ferate ale viitorilor indivizi.
E un joc de-a Dumnezeu, însă noile descoperiri la să de înţeles că până la acel punct nu mai e un drum lung de parcurs. Poate doar câteva decenii. Însuşirile ne sunt scrise în gene, şi nu în stele, cum se credea acum câteva sute de ani.
Întrebarea „Ce zodie eşti?”, pe care încă o mai auzim frecvent, ar trebui înlocuită cu „Ai gena cutare pe cromozomul 14?”.
„Funcţionăm 100% în baza geneticii. Nu putem face abstracţie de comportamentul genetic. Tot felul nostru de a fi e format genetic şi modificat de factorii de med