Tăierile de salarii îi afectează nu doar pe dascălii români, ci şi pe confraţii lor din celelalte ţări europene. Concedierile, ajustările generale la bugetele Educaţiei, închiderea şcolilor şi mutarea elevilor la alte instituţii vecine sunt câteva măsuri luate de guverne. Profesorii români aşteaptă azi să afle ce salarii vor avea. Cei din Lituania au aflat deja cum e să câştigi cu 30% mai puţin, iar britanicii dezbat reducerile din universităţi.
Începutul lui 2010 a adus deja bani mai puţini pentru profesorii români, în medie cam cu 25%, potrivit liderilor sindicali din învăţământ. Chiar dacă Guvernul a promis că nu va tăia din salarii, mulţi dintre profesori au pierdut un sfert din venituri odată cu desfiinţarea sporurilor de merit sau de doctorat.
Mai citiţi şi:
678 posturi în învăţământ scoase la concurs
Dascăli şi pensionari, din nou în stradă
Nici o săptămână fără greve. Sindicaliștii timișoreni vor ieși din nou în stradă.
Iaşi: 1,6 lei pe zi pentru fiecare copil crescut
Guvernul a reglementat încă de la sfârşitul anului trecut desfiinţarea a 15.000 de posturi din Educaţie, iar prin asumarea răspunderii de azi, din Parlament, fiecare dascăl se aşteaptă să piardă sume importante.
Potrivit propunerii guvernamentale, e vorba de încă 25% din salariul brut, sumele exacte urmând să fie constatate atunci când Ministerul Educaţiei va primi noile grile de salarizare de la Ministerul Finanţelor Publice. Şi austeritatea nu se opreşte aici.
Şcoli „comasate", noi discoteci
Pentru reducerea cheltuielilor administrative, şcolile în care învaţă mai puţin de 200 de copii vor fi comasate. Legea obligă, totuşi, ca fiecare comună să aibă măcar o şcoală. „Într-adevăr, multe dintre şcolile renovate cu bani europeni vor ajunge să aibă altă destinaţie, să devină sedii ale administraţiei locale sau chiar discoteci", s