MSCI World, indicele global pentru ţările dezvoltate, a atins minimul ultimelor nouă luni. Moneda unică şi-a mai atenuat scăderea. Acţiunile au coborât puternic, luni, pe pieţele europene şi asiatice. Euro rămâne, în viziunea analiştilor, mai puternic decât fosta valută dominantă, marca germană.
MSCI World, indicele global pentru acţiunile a 24 de state dezvoltate, a scăzut ieri cu 1,2% la bursa londoneză. Acelaşi indice, de data aceasta reprezentând acţiunile statelor emergente, a coborât cu 2,5%, cea mai puternică ajustare din 25 mai.
Cuprul, cu livrare la trei luni, a pierdut şi el 3,3% (206 dolari pe tonă), atingând minimul ultimelor şapte luni, respectiv 6.074 de dolari pe tonă. Euro a scăzut cu 0,2%, până la 1,1942 pentru un dolar american.
Cu toate acestea, moneda unică europeană este, în continuare, mai puternică decât predecesoarea ei, marca germană, potrivit unei analize Bloomberg. Asta în condiţiile în care euro a suferit, în ultimele luni, o depreciere puternică faţă de dolar.
Moneda unică s-a ajustat săptămâna trecută cu 2,5%, cotându-se sub pragul de 1,2 dolari/euro pentru prima dată din martie 2006, dar rămâne peste nivelul de 1,1837 dolari/euro. Acesta a fost înregistrat la 4 ianuarie 1999, prima şedinţă de tranzacţionare după introducerea monedei unice.
Exporturi sau colaps
Unii analişti financiar-bancari spun că autorităţile de la Bruxelles ar putea chiar să se bucure de deprecierea euro, datorită efectului pozitiv asupra exporturilor. Un indice al Deutsche Bank, ponderat în funcţie de cei mai importanţi parteneri comerciali ai zonei euro, arată că moneda unică se plasează, în prezent, cu două procente peste media ultimilor 9 ani.
Bloomberg notează însă că aceste date nu descurajează speculatorii, care susţin că zona euro ar fi în pragul colapsului.
Fostul preşedinte al Federal Reserve Paul Volcke