Mai mult de trei sferturi dintre românii cu vârsta peste 18 ani au fost loviţi de criză, femeile, oamenii de afaceri şi persoanele cu studii superioare fiind cele mai afectate categorii. Sursa: Simona Diaconu
Managerii estimau la începutul primăverii că situaţia economică se va redresa. Totuşi, potrivit unei anchete derulate de INS, directorii companiilor din România se aşteptau să fie nevoiţi să continue concedierile.
În acest context, procentul persoanelor cu studii superioare care vor avea de suferit din cauza crizei va creşte, mai ales că şi statul va reduce numărul posturilor din sistemul bugetar, consideră Mircea Kivu, director de operaţiuni la Mercury Research.
Mai mult decât atât, nouă din zece antreprenori au avut de suferit din cauza crizei. Astfel, nu e de mirare că a crescut numărul românilor care sunt mai îngrijoraţi de situaţia lor economică decât erau în urmă cu jumătate de an.
„Principalele temeri sunt legate de imposibilitatea de a menţine acelaşi stil de viaţă ca în prezent (40%), de scăderea veniturilor (39%) sau de nesiguranţa de a face faţă cheltuielilor curente (38%). Temerile legate de imposibilitatea de a putea plăti ratele sunt valabile pentru 15% dintre românii cu vârsta peste 18 ani, iar 14% se tem ca nu vor mai putea face economii sau investiţii ca în anii trecuţi”, se arată într-un studio realizat de Mercury Research.
Băncile, motiv de teamă
Românii sunt mai încrezători cu privire la evoluţia băncilor. Semestrul trecut, 61% dintre respondenţi apreciau că băncile nu vor fi foarte stabile din punct de vedere financiar. Acum, doar 40% dintre respondenţi consideră situaţia instituţiilor de credit se va înrăutăţi. Mai mult de un sfert dintre respondenţi cred că stabilitatea financiară a băncilor va rămâne la fel şi în următoarele şase luni, iar 13% chiar că se va îmbunătăţi. @N