La numai 33 de ani, are la activ circa 1.000 de ore de zbor cu planorul. Dacă, iniţial, credea că nu va fi niciodată posesorul unui brevet de pilot, astăzi, comandantul Aeroclubului „Traian Dârjan“ din Dezmir, este profesorul a zeci de elevi.
Locuieşte în Sânnicoara şi, de când era mic, îşi aminteşte cum peste casa situată în apropierea Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca, zburau zilnic aeronavele Tarom. Tătăl lucra la aeroport, motiv pentru care deseori avea posibilitatea să fie în apropierea avioanelor care decolau şi aterizau. I s-a înfiripat dragostea pentru zbor, un sentiment care nu l-a părăsit nici până astăzi.
Pentru prima oară, clujeanul a urcat într-un planor la 20 de ani. „Am zburat aici, la Dezmir. Cu planorul a fost primul meu zbor. Mi-a fost teamă, am avut emoţii pentru că era o senzaţie nouă. Una e să zbori cu avionul pentru pasageri, şi alta e cu acest planor cu care simţi orice turbulenţă. Când am ajuns la sol eram sigur că nu voi avea niciodată brevetul“, îşi aminteşte Gelu Luca.
Peste un an însă, tânărul pilot avea să-şi primească brevetul. Spune că, în perioada cât a exersat, ştia fiecare greşeală şi fiecare manevră bună pe care a făcut-o. „Pe măsură ce am zburat, aveam tot mai mare încredere în mine. Singur, am reuşit să zbor pentru prima oară în 1998. De atunci, am zburat în jur de 950-1.000 de ore, iar altitudinea cea mai mare pe care am atins-o, a fost de 3.000 de metri, respectiv distanţa maximă a fost din Cluj până la Beclean“, a precizat clujeanul.
Medaliat pentru acrobaţii
În scurt timp, tânărul pilot a participat la campionatul naţional de acrobaţie pe IS 28 B2 (tipul planorului – n.r.), unde a şi obţinut medalia de argint. Ulterior, în 2008, s-a apucat de instructaj şi a reuşit să obţină titlul de „instructorul anului“, pentru că a brevetat 5 elevi în decurs de un an. În total, până