12 milioane de alegători olandezi sunt chemaţi astăzi la urne pentru a-şi exprima votul în cadrul alegerilor legislative anticipate. Sondajele arată că partidele de dreapta se bucură de o susţinere din ce în ce mai mare, la fel şi cele care vor să impună restricţii vizând imigraţia, notează BBC.
Aproximativ 10.000 de secţii de vot s-au deschis la ora locală 7.30 (8.30 ora României) şi se vor închide la ora locală 21.00 (22.00 ora României). Primele estimări sunt aşteptate în jurul orei locale 21.30 (22.30 ora României).
Vezi aici lista completă a candidaţilor la alegerile legislative din Olanda.
Partidul popular pentru libertate şi democraţie, condus de Mark Rutte, este favorit şi ar putea câştiga 36 de mandate din totalul de 150 din Parlament, potrivit unui sondaj dat publicităţii săptămâna trecută, citat de BBC.
Potrivit aceluiaşi sondaj, creştin-democraţii ar putea obţine 23 de mandate, faţă de 41 în urmă cu trei ani, iar Partidul Laburist al lui Job Cohen 30, faţă de 33 deţinute în prezent.
Liderul Partidului popular pentru libertate şi democraţie este în favoarea politicilor economice liberale şi vrea reduceri de impozite. Pledează pentru reducerea cheltuielilor cu 20 de miliarde de euro până în 2015, pentru a face faţă celui mai mare deficit bugetar din ultimii 15 ani. El vrea, de asemenea, să impună restricţii în ceea ce priveşte imigraţia. În plus, acesta a promis că nu va viza deducerile fiscale garantate de stat pentru dobânda la achitarea ipotecii.
Chiar dacă va câştiga detaşat alegerile, va trebui să formeze o coaliţie cu alte două sau chiar trei formaţiuni pentru a avea majoritatea în Parlament.
Principalul contracandidat al lui Rutte la funcţia de premier este Job Cohen, privit drept un mediator cu comunitatea musulmană. Deşi mandatul său la primăria Amsterdamului a fost lăudat, el nu este considerată pers