Fără o lege a ANI în vigoare, deputaţii nu mai vor să-şi vadă pe site-uri declaraţiile de avere şi de interese pe care trebuie să le depună până pe 15 iunie. Sursa: Codrin Prisecaru
Parlamentarii nu sunt deloc dispuşi să renunţe la secretizarea propriilor declaraţii de avere, profitând că nu există încă o nouă Lege ANI. Chiar dacă în statutul deputaţilor şi senatorilor a rămas în picioare prevederea privind obligativitatea publicării acestor documente, deputaţii jurişti susţin că, după declararea ca neconstituţională a unei prevederi similare din legea ANI, declaraţiile de avere trebuie „să stea în plic închis” şi să fie disponibile doar „organelor abilitate”.
Acesta a fost ieri punctul de vedere majoritar în Comisia juridică, chemată să lămurească problema publicării documentelor, mai ales că se apropie termenul de 15 iunie până la care acestea trebuie depuse, iar noua lege a ANI nu a fost încă reexaminată de parlament, după ce preşedintele Traian Băsescu a întors-o de la promulgare.
Concurs de interpretare constituţională
Deputata Alina Gorghiu (PNL) le-a propus ieri colegilor jurişti ca declaraţiile de avere să fie publice, indicând şi baza juridică. Ea a precizat că parlamentarii sunt obligaţi prin statutul deputaţilor şi senatorilor, care nu a fost declarat neconstituţional, să facă publice declaraţiile de avere şi de interse.
În replică, Silvestru Lup (PSD) a spus că în decizia Curţii privind ANI se menţionează explicit că sunt lovite de neconstituţionalitate şi textele similare din alte legi . „Decizia CCR face referire la publicarea de către ANI, nu de către noi. Dacă vrem să corelăm Statutul cu decizia CCR ar trebui să facem o iniţiativă legislativă”, a replicat Gorghiu.
Vicepreşedintele Comisiei, Florin Iordache (PSD), a spus şi el că decizia Curţii nu lasă posibilitatea publicării. „Am