Ţi se întâmplă frecvent ca, la puţin timp după ce te ridici de la masă, să ai o senzaţie de disconfort la nivelul stomacului? Înseamnă că ai o digestie deficitară. Iată pe ce alimente ar trebui să mizezi în dieta ta.
Stomacul nu poate prelucra mai mult de un aliment concentrat la o singură masă. Potrivit nutriţioniştilor, tot ceea ce nu este fruct sau legumă este considerat aliment concentrat. De aceea, atunci când mâncăm, de exemplu, proteine (carne, ouă, peşte, lapte) în combinaţie cu amidonoase (cartofi, orez), stomacul secretă mai multe sucuri gastrice, cele două clase de alimente necesitând enzime diferite pentru a fi digerate.
Inevitabil, digestia se va face dificil şi va fi însoţită de balonare, arsuri, reflux gastroesofagian, malabsorbţie sau de malnutriţie. Prin urmare, pentru a evita disconfortul abdominal, se recomandă combinarea corectă a alimentelor. Astfel, leguminoasele pot fi combinate cu alimentele bogate în amidon (pâine, orez, paste), deoarece astfel creşte valoarea biologică a proteinelor pe care le conţin. De asemenea, legumele se pot asocia şi cu carnea.
Banana, gustarea ideală
Considerată gustarea ideală dintre mese, banana nu ar trebui să lipsească din alimentaţia zilnică a niciunei persoane. Deşi este bogată în calorii (o banană de mărime medie are 120 de calorii), aceasta conţine enzime care accelerează digestia.
Iaurtul previne balonarea
Cele mai bune iaurturi sunt cele care conţin probiotice, aşa-numitele bacterii „bune". Acestea au efecte benefice în procesul de digestie: previn balonarea şi diareea şi combat constipaţia. Iaurturile cu probiotice se recomandă în sindrom de intestin iritabil, gastroenterită, colită şi în boala Crohn.
Carne, preferabil de pui sau de peşte
Nutriţioniştii ne recomandă să mâncăm, de cel mult trei ori pe săptămână, câte 150 de grame de proteine de origine ani