Big Ben-ul din Londra mascat de grămezi de zăpadă, în ianuarie 2010. Este descrierea succintă a unei situaţii oarecum neobşnuite pentru capitala Marii Britanii, o schimbare a climei ce se va accentua în următorii ani, după cum avertizează un expert în domeniu citat de AFP. James Overland de la Administratia Nationala pentru Oceane si Atmosfera din SUA (NOAA) susţine că Europa, America de Nord şi estul Asiei se vor confrunta cu ierni foarte aspre: perioade prelungite de ger cu viscol intensificat şi ninsori puternice.
Specialiştii explică această tendinţă a schimbării climei globale prin faptul că încălzirea din zona arctică a produs modificarea direcţiei şi a caracteristicilor vântului, crescând presiunea aerului la Polul Nord şi cu efect de răcire accentuată a regiunilor adiacente.
"Iernile reci şi cu ninsori peste limita multianuală vor deveni o regulă şi nu vor mai fi considerate excepţii" - explică Overland, în studiul său, care atrage atenţia că topirea continuă şi rapidă a gheţarilor din Oceanul Arctic va fi un factor de dezechilibru climatic major în următorii ani. La o întâlnire cu comunitatea ştiinţifică susţinută pe 10 iunie la Oslo, el a precizat că iarna foarte grea şi prelungită din sezonul 2009-2010 din emisfera nordică a fost provocată de acest proces de topire a gheţarilor din zona Arcticii.
"Impactul major al gazelor cu efect de seră s-a manifestat din nefericire extrem de rapid şi vizibil în schimbarea climei în Oceanul Arctic" - a spus Overland. "Ceea ce nu s-a recunoscut până acum oficial este combinaţia de perioade extrem de reci cu cele neobişnuit de călduroase, datorată variabilităţii climei, reflectată în scăderea masei de gheaţă, acumularea de căldură în apa oceanică, schimbarea direcţiei vânturilor, toate la un loc având efect cumulat de dezintegrare a stabilităţii sistemului climatic din zona polară", a precizat om