Mesajul a fost trimis. Multumesc!

Cireşe...jubiliare

Publicat in Jurnalul, duminică 13 iunie 2010 ·

Excelentă această reţetă, imaginată de marele gastronom Auguste Escoffier, pentru jubileul Reginei Victoria a Marii Britanii, în 1887!

O execuţie simplă şi rapidă - sunt suficiente doar 20 de minute! Ea se rezumă în câteva cuvinte astfel: cireşele se fierb iute într-un sirop de zahăr, după care se face reducţia acestui sirop (legat cu feculă sau amidon), în care se aşază din nou fructele, se stropeşte cu kirsch (un lichior de cireşe) şi se flambează. Ceea ce dă nota regală a preparatului este felul în care se serveşte: pe mici platouri de argint sau în chisele de porţelan fin, cu decoraţii discrete, aurite.

Escoffier recmanda folosirea cireşelor englezeşti mari... Noi putem opta pentru delicioasele "pietroase" de iunie, condiţia esenţială pentru "cireşele jubiliare" fiind aceea ca fructele să fie mari, tari, cărnoase şi foarte bine coapte. Cireşele se aleg una câte una, pentru a le folosi doar pe cele perfecte, intacte, fără urme de lovituri, fără "oaspeţi" cărnoşi şi nepoftiţi. Nici cele coapte peste măsură nu sunt bune, pentru că deja încep să se înmoaie.

Să zicem că aveţi la masă patru persoane, cu voi, încă doi, se fac şase comeseni. Pentru şase porţii va fi nevoie deci să aveţi 625 g de cireşe perfecte, alese. Vă mai trebuie 175 g zahăr cubic, 150 ml apă, un vârf de cuţit de amidon, trei linguri mari cu kirsch. Dacă aveţi o crăticioară de cupru, e recomandabil să o folosiţi pe aceea - dacă nu, e bun şi un vas emailat - pentru a pregăti siropul, din apă şi zahăr. Zahărul se lasă mai întâi să se topească în apă şi abia apoi se pune cratiţa pe foc, lăsându-se să stea doar două minute, după ce a început fierberea. Se scot sâmburii cireşelor, cu mare grijă, pentru ca să rămână cât mai întregi, şi se pun fructele în acest sirop. Se lasă pe foc până reîncepe fierberea şi apoi încă patru minute, pe flacără vie. Escoffier recomanda apoi ca fru

Articolul in Jurnalul >>

Citeste si top 10 stiri de azi

FC Botoşani s-a salvat de la retrogradare, după dubla manşă cu CS Mioveni

Mediafax acum 7 ore
FC Botoşani este prima echipă care îşi asigură prezenţa în Superliga la fotbal masculin, în urma celor două baraje de salvare sau promovare. După 1-0 în tur, împotriva divizionarei secunde CS Mioveni, moldovenii au repetat performanţa şi în retur, a

Marcel Ciolacu răspunde acuzațiilor aduse de Maria Zaharova: „Limba moldovenească a fost o invenţie a Rusiei”

HotNews acum 8 ore
Premierul Marel Ciolacu a afirmat vineri că nu există „limbă moldovenească”, aceasta fiind „o invenţie” a Moscovei și că nu „va minți de dragul Rusiei”, după ce Ministerul rus de Externe l-a acuzat de „declarații provocatoare” și că se amestecă în t

Florian Coldea, prima reacție după ce a fost pus sub acuzare de DNA: „Mă consider nevinovat”

HotNews acum 6 ore
Fostul prim-adjunct al directorului SRI, Florian Coldea, a transmis, vineri seară, prin intermediul avocatului său, prima reacție după ce a fost pus sub acuzare pentru trafic de influenţă, alături generalul Dumitru Dumbravă, fost şef în SRI, de cătr

Un cioban din Timiș a ales să moară în chinuri groaznice. A băut o substanţă care se foloseşte la deparazitarea oilor

Ziare.com acum 9 ore
Un cioban de 44 de ani de la o stână de oi din localitatea Secaş, judeţul Timiş, a murit după ce a băut o substanţă care se foloseşte la deparazitarea oilor. Poliţiştii au deschis dosar penal. "La data de 24 mai a.c., în jurul orei 13:23, poliţiştii

Şase state membre NATO vecine cu Ucraina încheie un acord în vederea ridicării unui ”zid de drone”

News.ro acum 7 ore
Şase state membre NATO vecine ale Ucrainei - Lituania, Letonia, Estonia, Finlanda, Norvegia şi Polonia - au ajuns la un acord în vederea ridicării unui ”zid de drone” pentru a-şi apăra frontierele împotriva ”provocărilor”, anunţă vineri Guvernul lit

Curtea Internaţională de Justiţie cere Israelului să oprească asaltul asupra zonei Rafah din Gaza

Mediafax acum 13 ore
Citind hotărârea Curţii Internaţionale de Justiţie, preşedintele organismului, Nawaf Salam, a declarat că situaţia din enclava palestiniană s-a deteriorat de când instanţa a ordonat ultima dată Israelului să ia măsuri pentru a o îmbunătăţi, scrie Re

Ministrul Sănătăţii: Centrul pentru mari arşi de la Timişoara va deveni funcţional până la jumătatea anului viitor

Mediafax acum 8 ore
Ministrul Sănătăţii susţine că lucrările la Centrul de mari arşi, finanţat de Ministerul Sănătăţii prin proiectul Băncii Mondiale, înaintează cu repeziciune. „Construcţia va fi finalizată până la sfârşitul acestui an, iar centrul va deveni operaţion

România va produce muniție pentru tancurile Abrams, spune Radu Oprea: Ne dorim să devenim principalul producător

HotNews acum 6 ore
Ministrul Economiei, Radu Oprea, a declarat vineri, la Digi24, că România a semnat un memorandum pentru transformarea unor fabrici din cadrul ROMARM într-un centru pentru producția de muniție pentru tancuri și că țara noastră își propune să devină p

Marcel Ciolacu: Combinatul Oţelul Roşu va fi salvat şi redeschis

Mediafax acum 11 ore
„Nea Sorin, Mihai, Tibi şi Costel au lucrat toată viaţa în Combinatul de la Oţelul Roşu. Ei au deschis noua linie de producţie şi tot ei au închis-o după Revoluţie. Acum sunt încrezători că vor auzi din nou sunetele de la cuptoare! Mi-au povestit câ

Consiliul UE a adoptat revizuirea regulilor Schengen / Modificări privind mișcările migratorii și situațiile de urgență sanitară

G4Media acum 10 ore
Consiliul Uniunii Europene a adoptat vineri o reformă a Codului Schengen, menită mai ales să clarifice cadrul prevăzut pentru reintroducerea controalelor la frontierele interne ale spaţiului european de liberă circulaţie şi să armonizeze restricţiil

Vremea

București
acum

17°
sâm.

16°/26°
dum.

13°/25°
lun.

13°/23°
mar.

13°/21°
Iasi
acum

18°
sâm.

16°/25°
dum.

12°/24°
lun.

11°/18°
mar.

13°/18°
Constanta
acum

16°
sâm.

16°/18°
dum.

15°/18°
lun.

13°/16°
mar.

13°/19°
Cluj-Napoca
acum

10°
sâm.

10°/23°
dum.

10°/23°
lun.

12°/22°
mar.

10°/20°
Timisoara
acum

13°
sâm.

13°/26°
dum.

13°/25°
lun.

13°/26°
mar.

12°/25°