EVZ prezintă în premieră absolută organigrama conducerii serviciului de contraspionaj al Ministerului de Interne, aşa cum arăta în iunie 1990. Ordinele executate de UM 0215 acum două decenii rămân marca autentică a filajului comandat de FSN în Piața Universității.
Înfiinţată pe 1 februarie 1990, unitatea militară cu indicativul 0215 (menit să identifice, într-o matematică conspirată, continuitatea cu vechile servicii: “a doua Direcţie a IV-a” devenise “02IV”) era o structură aflată în subordinea Ministerului de Interne şi avea ca obiectiv asigurarea protecţiei informative a personalului MI.
“Doi şi-un sfert” reciclase personalul Securităţii Bucureşti, trecut iniţial în rezervă şi reactivat în februarie 1990 sub bagheta lui Gelu Voican Voiculescu. 178 din cele 275 de cadre care activau în aparatul central al UM 0215 în iunie 1990 lucraseră în Direcţia a IV-a a Securităţii (Contraspionajul militar).
Decretul 100 contra legii
Structura „doi şi-un sfert”, pe care Voican Voiculescu o imagina pe 21 ianuarie 1990, într-o notă trimisă direct lui Ion Iliescu, ca fiind „nucleul unui viitor sector special necesar şi util guvernului”, funcţiona în baza Decretului 100 emis de CFSN pe 7 februarie 1990.
Articolul 5 al acestuia stipula ca „ministrul de Interne raportează direct şefului statului asupra activităţilor (n.r. monitorizate) şi prezintă propuneri concrete de acţiune, inclusiv derogări de la legile în vigoare, justificate de raţiuni de stat”. Cu alte cuvinte, schema sutelor de informatori prinşi în reţeaua spionilor noii democraţii îi găsea la capătul celălalt al lanţului pe Ion Iliescu şi Petre Roman.
EVZ prezintă în exclusivitate structura de conducere a UM 0215 – o unitate apărută înaintea Serviciului Român de Informaţii, cu opt direcţii de lucru şi un noian de secrete. Lista nu include două persoane: Florin Calapod, şeful „doi şi-un sfert”