Chiar dacă nu a reuşit să dărâme guvernul, opoziţia şi-a atins câteva obiective importante prin moţiunea de cenzură.
Scopul PSD şi PNL nu a fost niciodată demiterea guvernului. Nu cred că cele două partide vor să intre la guvernare întro perioadă atât de complicată. De aceea, respingerea moţiunii - implicit, supravieţuirea guvernului - nu a fost un eşec, ci o victorie importantă pentru opoziţie.
Dezbaterea din parlament a fost ocazia perfectă pentru PSD şi PNL să-şi transmită mesajele către electorat, să plângă pe umărul celor cărora, în perioada următoare, le va scădea drastic nivelul de trai. Atât Victor Ponta, cât şi Crin Antonescu au avut numeroase derapaje populiste, au acuzat fără a oferi alternative, au somat guvernul să ia decizii fără nicio acoperire în plan economic. Este firesc. Asta face opoziţia, când puterea guvernează în vremuri tulburi şi trebuie să ia decizii impopulare.
În ciuda dozei mari de demagogie din discursurile liderilor, efectele pozitive au început deja să apară. Un sondaj CSOP publicat de ziarul "Gândul" relevă faptul că PSD are 33%, PDL - 25% şi PNL - 24%. Într-o singură lună, democrat-liberalii au pierdut 10 procente, social-democraţii s-au stabilizat în preferinţele electoratului, iar liberalii au câştigat 4 procente.
Cea mai importantă victorie pentru opoziţie este, fără îndoială, scorul foarte strâns cu care moţiunea a fost respinsă în parlament. Pentru PDL este un prim semn că, în perioada următoare, numărul celor care vor dezerta în opoziţie va creşte proporţional cu procentele pe care democrat- liberalii le vor pierde în sondaje. Cu siguranţă, cei 17 parlamentari din arcul guvernamental care au "votat strâmb" nu sunt singurii care se gândesc să se pună bine cu opoziţia, în speranţa că mai prind un mandat şi în 2012.
Numărul celor care ar fi vrut să o îmbrăţişeze pe PSD-ist