Secretarii de stat sau consilierii miniştrilor care reprezintă statul în consiliile de administraţie (CA) ale companiilor cu capital minoritar de stat vor fi obligaţi să-şi doneze indemnizaţiile obţinute astfel, în caz contrar urmând să fie demişi din Executiv. Sursa: Razvan ValcaneantuSursa: Razvan Valcaneantu
1 /.
Sumele obţinute de reprezentanţii statului în consiliul de administraţie ale companiilor cu capital majoritar de stat au fost plafonate de Guvern la maximum 48 de lei, adică 1% din salariul lunar al directorului, limitat, la rândul său, la salariul de secretar de stat, de 4.800 de lei.
În cazul reprezentanţilor statului în consiliile de administraţie ale companiilor la care statul este acţionar minoritar, indemnizaţiile primite ca urmare a îndeplinirii acestor sarcini nu pot fi plafonate. De exemplu, membrii CA al Petrom primesc 20% din salariul directorului general.
Cei care nu se vor supune deciziei Guvernului vor fi daţi afară.
"Nu este dat afară din postul pe care îl are în minister, dacă nu este numit. Dacă este funcţionar public, îşi păstrează funcţia publică, numai că nu va mai reprezenta statul în acel post din consiliul de administraţie. Dacă este secretar de stat, care este numit prin dispoziţia prim-ministrului, acela pleacă acasă. Sau dacă este un consilier al ministrului, numit prin pixul ministrului, acela pleacă acasă", a explicat premierul Emil Boc.
Donaţiile vor alimenta corupţia
Dispoziţiile Guvernului au fost criticate. Există voci care susţin că Executivul nu poate impune donarea indemnizaţiilor, deoarece Codul Civil prevede că "donaţiunea este un act de liberalitate prin care donatorul dă ireversibil un lucru donatarului care-l primeşte".
Oamenii de afaceri nu privesc cu ochi buni măsurile Guvernului şi cred că aplicarea lor nu va conduce decât la creşte