Finanţele vor împrumuta unităţile administrativ-teritoriale locale cu sumele necesare pentru stingerea datoriilor către companii, la dobânda de referinţă de 6,25% pe an. Guvernul a găsit, în premieră, o soluţie de stingere a debitelor unor agenţi economici la bugetul de stat şi, în acelaşi timp, pe cele ale primăriilor către firme.
Criza economică nu a lăsat fără lichidităţi doar mediul de afaceri, ci şi primăriile din ţară, cele mai multe dintre acestea fiind deja în starea de insolvenţă. Executivul a aprobat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă prin care Finanţele vor putea acorda împrumuturi unităţilor administrativ-teritoriale (UAT) pe o perioadă de cinci ani, cu un an de graţie, la dobânda de referinţă de 6,25% pe an, în limita sumei de 1,5 miliarde de euro. Banii sunt obţinuţi din privatizări şi sunt destinaţi plăţii datoriilor restante la 31 decembrie 2009.
Avantajul dobânzii
Care este mecanismul? Primăriile îşi vor plăti debitele către firme, iar acestea îşi vor stinge, la rândul lor, datoriile către stat. Oferta Finanţelor este avantajoasă din perspectiva dobânzii la care sunt obţinute împrumuturile, mult mai scăzută faţă de creditele pe care UAT-urile le pot obţine de la băncile comerciale. În luna februarie a acestui an, de pildă, Comisia de Autorizare a Împrumuturilor Locale (CAIL) din cadrul Ministerului de Finanţe a aprobat patru credite pentru unele investiţii publice de interes local în valoare de peste 5,7 milioane de lei.
Citiţi şi:
Din banii obţinuţi din privatizări, Guvernul va împrumuta primăriile cu 1,5 miliarde pentru a plăti datoriile către furnizori
Împrumuturile ajung la o dobândă de peste 10% pe an (ROBOR la 3 luni + 3,25%). Totodată, perioada de graţie le permite acestora doar plata dobânzii pe perioada unui an, urmând ca principalul plus dobânda să fie achitate în următorii cinci ani. Un alt avantaj,