Pensionarii şi bugetarii care au luat împrumuturi de la bănci ar putea ajunge în imposibilitatea de a-şi mai plăti ratele, ceea ce va conduce la creşterea volumului de credite neperformante, avertizează Moody's Investors Service. Sursa: Sorin Antonescu
În luna august, bugetarii vor primi salarii cu 25% mai mici. De asemenea, pensiile vor scădea cu 15%, ca urmare a aplicării setului de măsuri de austeritate convenit de Guvern cu reprezentanţii FMI şi ai Comisiei Europene.
Ca urmare a diminuării veniturilor, cei care au credite de rambursat ar putea să nu mai aibă suficienţi bani pentru plata ratelor. Astfel, se vor înregistra restanţe la plata ratelor, potrivit unei note transmisă de Moody's Investors Service clienţilor săi, notează publicaţia Financial Times, în ediţia electronică.
Volumul creditelor restante a crescut de aproape trei ori în 2009, faţă de sfârşitul lui 2008. Astfel, în perioada decembrie 2008-decembrie 2009, întârzierile la plata creditelor în valută au crescut de aproximativ 3,5 ori, de la 988 de milioane de lei la 3,47 miliarde de lei, în vreme ce restanţele al creditele în lei au sporit de 2,4 ori, de la 1,8 miliarde de lei la 4,34 miliarde de lei.
Restanţele la credite mai mari de peste 30 de zile contractate de persoane fizice au crescut în martie 2010 faţă de februarie cu circa 150 de milioane de lei, la 3,62 miliarde de lei, deşi la finele primului trimestru numărul datornicilor era mai mic cu aproape 10.000 de persoane, potrivit datelor BNR. Situaţia s-ar putea înrăutăţi, dacă economia României va continua să scadă şi anul acesta. Analiştii Moody's Investors Service apreciază că produsul intern brut se va diminua cu 0,5% în 2010.
Concedierea bugetarilor, un pericol pentru bănci
Alături de reducerea salariilor şi a pensiilor, băncile sunt ameninţate şi de perspectiva ca ap