Aleşii ar fi trebuit să negocieze reeşalonarea datoriilor CET către firma de gaz, pentru ca 60.000 de familii să poată avea apă menajeră.
Agonia zecilor de mii de ieşeni racordaţi la CET continuă. Întâlnirea programată pentru astăzi între şefii Primăriei şi reprezentanţii Romgaz s-a amânat pentru mâine, deoarerce oficialii companiei nu au mai venit la Iaşi. Edilii au anunţat încă de săptămâna trecută că astăzi îi aşteaptă pe şefii societăţii pentru a negocia reeşalonarea datoriilor pe care CET le are la furnizorul de gaz.
„Iaşiul este singurul oraş din ţară care nu are gaz şi apă caldă, deşi nu este singurul cu datorii“, a declarat primarul Gheorghe Nichita. Viceprimarul Gabriel Grigore, cel care are în subordine activitatea centralei electro-termice a precizat astăzi că şefii instituţiei ar trebui demişi din cauză că nu au fost capabili să gestioneze situaţia critică a firmei.
„Totul depinde de modul în care CET gestionează situaţia. Ar trebui demisă întreaga conducere a centralei“, a spus Grigore. În acest moment, CET Iaşi nu beneficiază de gaz din cauza unor datorii neachitate de 36 de milioane de lei. Practic, de mai bine de două săptămâni în aproape 57.000 de apartamente racordate la CET nu curge apă caldă.
„Facem duş cu apă rece“
După două săptămâni fără apă caldă, ieşenii sunt în continuare condamnaţi să se spele cu apă încălzită la aragaz. În timp ce autorităţile ridică din umeri şi anunţă demiteri, oamenii se chinuie pe caniculă să ducă un trai decent.
Maria Dabija, o pensionară din Iaşi care a muncit o viaţă ca învăţătoare, a ajuns la limita răbdării. „De două săptămâni mă chinui şi mă spăl în fiecare zi cu apă rece pentru că nu-mi permit să încălzesc la aragaz. Locuiesc într-un bloc fără restanţe şi nu este normal să ne oprească apa caldă”, a spus pensionara. Iulian Semeniov face lucrări de cură