Parlamentarii FSN care au chemat "oamenii de bine" să apere democraţia la Bucureşti au o explicaţie-şablon, împotriva tuturor evidenţelor: "Eram în Capitală, cum să-i aduc eu?". Sursa: AGERPRES
Pe 13 iunie 1990, telefoanele au sunat cu furie în judeţele senatorilor şi deputaţilor FSN. La Bucureşti, "golanii" atacaseră instituţiile statului, iar democraţia şi cuceririle Revoluţiei trebuiau apărate. Parlamentarii Frontului au reacţionat imediat. După douăzeci de ani, "oamenii de bine" acceptă să vorbească pentru EVZ despre zilele în care au descins în fruntea muncitorilor şi minerilor, executând docil indicaţiile "domnilor" de la Bucureşti.
"Didi, te aştept la guvern"
Doi dintre foştii parlamentari FSN, Ionel Aichimoaie şi Emil Stoica, acuzaţi că au cerut mobilizarea resping însă declaraţiile celor direct implicaţi, construindu-şi o istorie paralelă, în care au asistat neputincioşi la venirea hoardelor violente.
Spiridon Hanganu era în iunie 1990 inginer la exploatarea minieră din Comăneşti (Bacău) şi a ajuns la Bucureşti cu un grup de aproape 2.000 de oameni. "Ne-au anunţat că se face pontajul în Capitală şi cine nu vine va suferi consecinţele. Am plecat la 7 dimineaţa. În Gara de Nord, m-a abordat un bărbat, mi-a spus că vine din partea senatorului Aichimoaie şi mi-a dat un bileţel pentru inginerul-şef Alexandru Nădejde, zis Didi, pe care scria «Didi, te aştept la guvern! ». În seara de 14 ne-au cazat la Romexpo. Mi-am dat seama că e o diversiune ordinară şi, din acest motiv, n-am permis niciunui miner să meargă în oraş să facă ordine, aşa cum cereau tot felul de instigatori", îşi aminteşte Hanganu.
Ionel Aichimoaie, senator FSN de Bacău în iunie 1990 şi director al exploatării miniere din Comăneşti în primele luni de după Revoluţie, respinge însă varianta fostului său coleg: "Nu iam chemat la Bucureşti, chia