Raportul Comisiei Europene pe justiţie observă că, în ultimul an, România nu a menţinut ritmul reformei, înregistrând doar rezultate limitate. Sursa: OCTAVIAN COCOLOȘ
Oficialii de la Bruxelles şi Bucureşti au evitat să avanseze o dată pentru ridicarea monitorizării Comisiei Europene (CE) pe justiţie. Există motive de precauţie.
Raportul intermediar al CE, publicat ieri, remarcă lipsa de progrese a reformei în justiţie şi sancţiunile prea uşoare date de instanţe în cazurile de corupţie la nivel înalt. Evaluarea completă a progreselor, concluziile şi recomandările politice vor fi incluse abia în raportul din vară.
Principala observaţie a documentului tehnic prezentat ieri e că „România nu a fost în măsură să menţină dinamismul reformei pe care îl obţinuse până la jumătatea lui 2009”. „Ultima perioadă electorală a dus la amânarea dezbaterii parlamentare privind proiectele de Coduri de Procedură Civilă şi Penală, adoptarea acestora reprezentând următoarea etapă vitală în procesul de reformă”, observă Comisia.
Sentinţe prea uşoare
Raportul oferă note bune ANI şi DNA şi observă, totodată, că rezultatele procurorilor „încep să se regăsească şi la nivelul instanţelor, numărul total al condamnărilor definitive crescând cu o treime în 2009 comparativ cu 2008”.
Se observă totuşi că sancţiunile în cazurile de corupţie la nivel înalt „par în continuare prea uşoare şi nedisuasive”. În context, documentul oferă exemplul dosarului „Romsilva”, în care învinuiţii au fost achitaţi definitiv, şi exprimă îngrijorarea Comisiei privind acţiunile juridice iniţiate într-o serie de cazuri similare.
Raportul insistă şi pe problema resurselor umane în sistem. „Creşterea de două ori mai mare a numărului de pensionări în rândul magistraţilor în 2009 a compensat numărul mare de recrutări şi a produs un sold negativ