Noua programă şcolară ţinteşte să taie serios din numărul de materii studiate de elevi în şcoală. Totuşi, este greu de hotârât care vor fi acele materii lăsate deoparte. Spre exemplu, eliminarea latinei dintre materiile obligatorii a stârnit numeroase critici, iar religia pare a fi următorul pol al dezbaterii.
În jurul acestui din urmă subiect, controversele sunt ample. Unii spun că materia nu ar trebuie să fie inclusă în programă, alţii cred că ar trebui să fie obligatorie.
Religia, cerere pentru sau împotriva?
Sunt şi unii care susţin că ea ar trebui să fie opţională, dar nu ca acum. În prezent, copiii sunt înscrişi automat la orele de religie, dar sunt liberi să facă o cerere pentru a absenta de la aceste cursuri.
În noua lege a educaţiei, nu se va modifica statutul religiei. Aşadar, nu vă întrebăm dacă religia este bună sau nu în şcoli, ci doar: În cazul orelor de religie, este corect să depui cerere pentru a NU le frecventa? Sau ar fi mai bine ca elevii să nu fie înscrişi automat şi să depună cerere pentru a frecventa aceste clase? Elevii care cer să nu facă religie au parte de o oră liberă. Cum ar trebui să folosească acest timp?
Desen, muzică, teatru, arte?
Mergem mai departe şi discutăm despre orele de desen şi muzică. În prezent, acestea sunt obligatorii în învăţământul primar şi gimnazial. Întrebările sunt: Pot fi aceste discipline unite într-un modul care să se numească, de exemplu, arte? Teatrul şi-ar găsi şi el loc printre aceste arte de şcoală? Aceste ore ar trebui să fie opţionale sau obligatorii?
Astronomia, pro sau contra?
În ultimul timp, elevii români au avut rezultate deosebite la concursurile şi Olimpiadele Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică. Olimpiada naţională de profil a ajuns la a opta ediţie, competiţia reunind 125 de elevi din toată ţara.
În prezent, mater