Lipsa unor vitamine şi minerale de care organismul are nevoie pentru a funcţiona normal ne determină să mâncăm necontrolat. Cauza poftelor alimentare exagerate trebuie identificată la timp, deoarece excesele alimentare se pot transforma în dependenţă.
Poftele alimentare exagerate apar pe fondul unui stil de viaţă dezordonat, spun nutriţioniştii. Săritul peste micul dejun, mâncatul la ore nepotrivite (îndeosebi seara) şi consumul frecvent de alimente de tip fast-food influenţează activitatea leptinei, cunoscută şi sub numele de hormonul saţietăţii.
Mai exact, alimentele sărace din punct de vedere nutriţional, dar bogate în aditivi alimentari, produc oscilaţii ale glicemiei, iar pancresul nu reuşeşte să producă o cantitate suficientă de insulină pentru a transporta glucoza din sânge la celule. Prin urmare, surplusul de glucoză se transformă în grăsimi, care se depun în celulele grase, iar acestea secretă leptina.
„Din cauza scăderii producţiei hormonului saţietăţii, hipotalamusul rămâne activ, inducând în permanenţă senzaţia de foame. Prin urmare, începem să mâncăm orice, chiar şi alimente care, în mod normal, nu ne plac. Inevitabil, vom acumula un exces ponderal", explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti, în volumul al doilea al cărţii sale „Şi noi ce mai mâncăm... ca să slăbim?".
Risc de diabet şi de hipertensiune
Cele mai mari pericole la care se expun persoanelor cu pofte alimentare exagerate de dulce sau de sărat sunt diabetul şi hipertensiunea, două boli care, în faza de debut, evoluează fără simptome.
Potrivit medicilor, între consumul necontrolat de dulciuri şi apariţia diabetului nu există decât un pas. Aceasta deoarece, atunci când o persoană pofteşte tot timpul la ceva dulce înseamnă că are o carenţă de crom şi de magneziu. „Cromul este un mineral de care organ