Fondul Monetar Internaţional (FMI) a alimentat criza din statele europene în curs de dezvoltare, printre care se numără şi România, pentru ca aceste state să îi ceară ajutorul, consideră viceguvernatorul băncii centrale din Cehia. FMI neagă acuzaţiile. Sursa: Agerpres
„Este ridicol că tocmai FMI a accelerat criza. În aparenţă, a fost o încercare de a salva întreaga regiune. Înainte de criză, FMI nu avea practic niciun client. Odată cu criza şi cu numirea lui Dominique Strauss-Kahn, fondul a găsit o nouă slujbă şi a atras mai mulţi bani”, a declarat viceguvernatorul băncii centrale din Cehia, Mojmir Hampl, într-un interviu acordat ziarului austriac Der Standard.
SONDAJCredeti ca FMI a accelerat criza pentru ca Romania sa ceara un imprumut?Da. Nu. Nu stiu/nu ma intereseaza. Rezultate
Guvernatorul băncii centrale cehe, Zdenek Tuma, şi-a contrazis subalternul. El a răspuns unor întrebări legate de declaraţiile lui Mojmir Hampl, spunând că sunt opinii personale.
Gerry Rice, directorul adjunct al departamentului de relaţii internaţionale al FMI, a trimis o scrisoare publicaţiei Der Standard, în care declară că afirmaţiile lui Mijmir „sunt în contradicţie cu situaţia reală, sfidând în acelaşi timp bunul simţ şi discernământul comunităţii internaţionale”.
Campioni la datorii
FMI a acordat împrumuturi fostelor state comuniste, cum este cazul României, Ungariei sau Ucrainei şi a solicitat implementarea unor seturi de măsuri dure, menite să repornească motoarele economiilor afectate de criză. Însă, spune Mojmir Hampl, FMI a interpretat greşit anumite date, deoarece avea de îndeplinit sarcini date de noua conducere a Fondului.
Potrivit raportului publicat de FMI, la 1 aprilie 2010 România avea adatorii în sumă de 9,32 de miliarde de dolari faţă de Fond, fiind astfel cel mai mare datornic.