Criza a redus importurile, inclusiv cele de produse agroalimentare, însă ţara noastră rămâne un punct fierbinte pe harta evaziunii fiscale. Sursa: Arhiva EVZ
În intervalul ianuarie-noiembrie 2009, importurile de produse agroalimentare s-a ridicat la peste 3,4 miliarde de euro, în vreme ce exporturile s-au cifrat la puţin peste 2 miliarde de euro.
“Băieţii deştepţi” importă produse agroalimentare, însă nu declară la vamă nici cantitatea exactă, nici preţul real al produselor. Apoi produsele se pierd, fiind trecute de la o firmă la alta, însă patronilor li se rambursează banii daţi pe tax ape valoarea adăugată.
“Produsele importate trec prin România către alte state. În alţi ani, exportam banane şi portocale, acum exportăm cafea. Evaziunea fiscală este de necontrolat. Se importă produse, dar nu se trec în acte nici preţurile, nici valorile reale. După ce trec de vamă, produsele se pierd în suveica firmelor fantomă din ţară”, a explicat pentru evz.ro Ştefan Nicolae, preşedintele Agrostar.
Miza: rambursarea TVA
Motivul pentru care patronii joacă în afara legii îl constituie rambursarea TVA. Dacă taxa pe valoarea adăugată ar fi redusă la 5% în cazul produselor agroalimentare, atunci afacerea nu ar mai fi rentabilă, crede Ştefan Nicolae. În plus, statul ar trebui să facă investiţii în agricultură, să susţină asociaţiile de producători. Acestea şi-ar putea construi, de exemplu, depozite şi nu ar mai fi nevoite să îşi vândă marfa imediat după recoltare la preţuri de nimic. Astfel, ar putea fi eliminaţi intermediarii, iar marfa s-ar vinde la preţuri finale mult mai mici.
În primele 11 luni ale anului trecut românii au mâncat peşte, moluşte şi crustacee din import în valoare de peste 91,13 milioane de euro.
Exportăm păr de mistreţ şi banane
Nu am exportat niciun peşte viu, ci doar peşte pro