Stânga franceză a câştigat, duminică, al doilea tur al alegerilor regionale şi începe să spere în înlăturarea lui Nicolas Sarkozy la scrutinul prezidenţial de peste doi ani.
Lipsa de reformă în Partidul Socialist (PS) şi disensiunile dintre liderii grupării sunt însă obstacole care stau în calea reuşitei la alegerile din 2012. Oficialii PS nu au afişat un aer triumfal după aflarea rezultatelor. Victoria este totuşi una istorică, apreciază Reuters. Stânga a câştigat duminică 54% din voturi - cel mai bun scor electoral de la înfiinţarea celei de-a cincea Republici, în 1958.
Cu ajutorul ecologiştilor, PS va conduce 21 dintre cele 22 de regiuni metropolitane franceze. Partidul prezidenţial Uniunea pentru o Mişcare Populară (UMP), care controla până acum două regiuni metropolitane, Corsica şi Alsacia, va fi nevoit să se mulţumească doar cu cea din urmă.
În schimb, slabă consolare, UMP a câştigat două dintre cele patru regiuni de peste mări, Guyana şi Reunion. Înfrângerea are urmări. Presa franceză scrie despre o remaniere guvernamentală, care îl vizează pe unul dintre învinşii scrutinului, ministrul muncii, Xavier Darcos.
Ce urmează
Greul abia începe pentru socialişti, care au triumfat şi la regionalele din 2004, fără să confirme însă la prezidenţiale. Martine Aubry, care a câştigat şefia partidului în 2008, după o dureroasă luptă internă, are nevoie de multă abilitate şi tact pentru a-i reuni sub acelaşi steag pe toţi liderii PS.
În cărţi pentru candidatura la prezidenţiale se află acum, alături de Aubry, Segolene Royal, dar şi primarul Parisului, Bertrand Delanoe, şi şeful FMI, Dominique Strauss- Kahn. Una dintre principalele teme de dispută în partid este cea a doctrinei.
Până acum, solicitările figurilor tinere privind reformarea tradiţionalei politici socialiste nu s-au concretizat. Un atu p