Noul comisar european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, are o misiune dificilă: trebuie să reformeze politica agricolă comună. Numai că eforturile lui Cioloş se vor lovi de opoziţia lui Sarkozy.
Preşedintele Franţei a declarat că este pregătit să facă faţă unei eventuale crize la nivel european, decât să taie subvenţiile fermierilor francezi, şi aşa sărăciţi de criză.
“Susţin clar că sunt pregătit să mă îndrept mai degrabă către o criză în Europa decât să accept destrămarea politicii agricole comune şi să las speculanţii să fixeze într-un mod haotic preţurile, ceea ce nu va permite agricultorilor noştri să se bucure de produsul muncii lor. Nu voi lăsa agricultura noastră să moară, în condiţiile în care problema autosuficienţei şi securităţii alimentare a devenit crucială, iar oamenii din diverse părţi ale lumii mor de foame”, a declarat Nicolas Sarkozy, citat de agenţiile de ştiri.
Fermierii francezi au recurs de numeroase ori la proteste violente, pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de politicile europene. Anul trecut, mii de tone de lapte au fost aruncate pe şosele sau pe câmpuri, în semn de protest faţă de normele europene privind cota de lapte. Anul trecut, ca urmare a reducerii preţurilor, fermierii francezi au înregistrat venituri mai mici cu o treime comparativ cu 2008. Vânzările producătorilor de lactate s-au redus la jumătate.
Dacă se va modifica politica agricolă comună, fermierii francezi, care sunt cei mai mari beneficiari ai actualului sistem comunitar de subvenţionare, vor avea de suferit. Dacian Cioloş a dat asigurări că noua politică agricolă comună va cuprinde şi scheme de ajutor direct.
Fermierii români, la sapă de lemn
În vreme ce subvenţiile plătite de statele bogate fermierilor sunt catalogate de ONU drept scandaloase, fermierii români au luat subvenţii pe credit, căci statul