Statele UE, în frunte cu Germania, susţin că reducerile de cheltuieli bugetare sunt o prioritate. SUA se tem însă că austeritatea ar putea încetini creşterea economică globală. Sursa: Reuters
Bugetul de austeritate anunţat marţi, la Londra, continuă seria măsurilor de criză europene şi adânceşte o dispută cu SUA, care spun că reducerea cheltuielilor publice subminează creşterea economică globală. Washingtonul şi Berlinul s-au contrazis deja pe această temă. Despre soluţia pentru ieşirea din criză se va discuta în weekend, la summitul G20 de la Toronto.
Bugetul britanic prevede cele mai dure reduceri de cheltuieli publice de la al doilea Război Mondial, potrivit Institutului pentru Studii Fiscale, un think-tank de la Londra. Decizia e doar ultima dintr-o serie de măsuri anunţate de statele UE, care încearcă să micşoreze deficitele bugetare.
Cel mai clar exemplu a venit de la Germania: un plan de reducere a cheltuielilor în valoare de 80 de miliarde de euro.
Diferenţe de viziune
Strategia UE nu coincide cu cea americană, prin urmare, săptămâna trecută, preşedintele Barack Obama a trimis liderilor G20 o scrisoare în care le-a cerut să nu abandoneze eforturile pentru stimularea creşterii economice. În ceea ce a fost interpretată ca o aluzie la Germania, liderul de la Casa Albă a mai precizat că e îngrijorat de faptul că unele ţări depind în continuare, într-o măsură foarte mare, de exporturi.
În replică, cancelarul Angela Merkel a precizat marţi că reducerea datoriei publice este foarte importantă pentru Germania şi şi-a exprimat opinia cum că austeritatea "nu va frâna creşterea economică globală". Surse din guvernul german, citate de AFP, au spus că Merkel şi Obama au discutat la telefon pe această temă şi că nu există "nicio presiune" din partea Washingtonului.
Obama şi Merkel sunt de aco