Google a închis, ieri, versiunea chineză a motorului de căutare şi a redirecţionat utilizatorii către site-ul omolog din Hong Kong, stârnind nemulţumirea Beijingului, potrivit Reuters.
Decizia vine la două luni după ce oficialii Google au anunţat că refuză să mai cenzureze rezultatele oferite utilizatorilor chinezi de motorul de căutare.
La intrarea pe piaţa chineză, în 2006, Google acceptase să cenzureze informaţii diverse, de la cele privind protestele din piaţa Tiananmen, din 1989, până la cele care îl vizează pe liderul spiritual tibetan Dalai Lama.
Mişcarea nu îi eliberează de cenzură pe cei 400 de milioane de chinezi care utilizează internetul. Deşi motorul de căutare din Hong Kong nu e restricţionat, informaţiile direcţionate către China continentală sunt filtrate de guvernul de la Beijing.
Decizia, cred comentatorii, reprezintă însă o lovitură de imagine pentru China. Grupările ce militează pentru drepturile omului au salutat curajul Google, făcând apel la alte companii din domeniu să-i urmeze exemplul.
Tensiuni politice
Decizia companiei americane vine pe fondul tensiunilor dintre Beijing şi Washington, pe teme ce variază de la libertatea internetului la cursul de schimb al yuanului, sancţiunile economice asupra Iranului şi comerţul de arme cu Taiwan.
Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a apreciat însă că problema nu ar trebui să aibă vreun efect asupra relaţiilor China- SUA, cu excepţia cazului în care „alţii ar dori să o politizeze”.
Deocamdată, Google a sugerat că doreşte să-şi continue acţiunile de cercetare şi dezvoltare în China. Viitorul companiei pe atrăgătoarea piaţă chineză este însă incert.
Un oficial guvernamental chinez a subliniat că Google a încălcat angajamentele pe care şi le-a luat când a deschis operaţiunile pe pia