Aprilie 1940, 22.000 de polonezi, executaţi de forţele sovietice. Aprilie 2010, preşedintele Lech Kaczysnki şi zeci de demnitari mor într-un accident aviatic. Ambele nenorociri se petrec în Rusia. Sursa: REUTERS
Vizita lui Lech Kaczysnki la Katyn a iscat un mic scandal diplomatic, chiar înainte de tragedie. Premierul Donald Tusk fusese deja la comemorare, pe 7 aprilie, la invitaţia lui Putin. Kaczysnki a decis să plece neinvitat trei zile mai târziu, când avea să se întâmple catastrofa, a doua pentru polonezi, la Katyn.
Vestea morţii preşedintelui polonez Lech Kaczysnki şi a zecilor de demnitari a şocat mulţimea de oameni adunată la Memorialul din Katyn (o localitate aflată în apropiere de Smolensk, vestul Rusiei).
Toţi erau veniţi să-i comemoreze pe cei peste 22.000 de polonezi executaţi în masă de forţele sovietice în aprilie 1940, relatează Euronews.
Ca o ironie a sorţii pentru cei prezenţi, şocul a fost cu atât mai mare cu cât multe persoane aflate la bordul aeronavei prăbuşite erau rude ale victimelor masacrului petrecut în urmă cu 70 de ani. Şi poate nu întâmplător, unii s-au grăbit să vorbească despre blestemul Katyn.
"Al doilea Katyn"
"E un loc blestemat. Îţi vine greu să crezi. Te ia cu fiori pe şira spinării", a declarat înmărmurit Aleksander Kwasniewski, fost preşedinte al Poloniei.
"Al doilea Katyn loveşte Polonia. Elita ţării noastre a pierit", a spuns şi Lech Walesa, fostul preşedinte polonez.
Şi Ryszard Kalisz, de la Alianţa Democraţilor de Stânga are acelaşi gând: "Katyn rămâne un loc tragic pentru polonezi". Dincolo de anchetă şi de informaţiile care nu contenesc în ultimele ore scurse de la tragedie, rămâne şi o parte de mister.
Kaczynski, neinvitat la Katyn
Acum trei zile, premierul Donald Tusk, fostul adversar al preşedintelui polonez în alegerile din 2005, a fost la Katyn, alături de omologu