Drumul spre o lume fără arme atomice este unul deosebit de lung. Reticente în a-l parcurge până la capăt sunt inclusiv cele două state care au semnat, ieri, noul acord START. Sursa: Reuters
SUA şi Rusia au convenit ieri, la Praga, asupra reducerii uriaşelor arsenale nucleare pe care le deţin, dar lumea fără arme atomice evocată de Barack Obama pare deocamdată o utopie. Chiar liderul SUA a declarat, după semnarea noului tratat START privind dezarmarea, alături de omologul său, Dmitri Medvedev, că a făcut „doar primul pas dintr- o călătorie mai lungă”, potrivit Reuters.
La sfârşitul a aproape un an de negocieri dificile, cei doi lideri au salutat cu destul optimism acordul. În vreme ce Obama a apreciat că tratatul va „face SUA şi lumea mai sigure”, Medvedev a rămas totuşi ceva mai precaut, menţionând că documentul este „un compromis rezonabil” şi reciproc avantajos.
Sancţiuni pentru Iran
Ambii lideri au fost de acord că tratatul întoarce o „nouă pagină” în relaţiile bilaterale. Primul semn de înţelegere a fost oferit chiar ieri, când Obama şi Medvedev s-au arătat de acord cu aplicarea de sancţiuni pentru Iran, suspectat că dezvoltă un program nuclear militar.
Şi aici au persistat diferenţele de nuanţă. Barack Obama a spus că aşteaptă ca ONU să aprobe „sancţiuni dure” pentru Iran, în vreme ce Medvedev a pledat pentru sancţiuni „inteligente”, care să nu afecteze populaţia iraniană.
Nu a fost singurul subiect de discuţie al celor doi. Revolta opoziţiei din Kârgâzstan, care a dărâmat guvernul şi vrea demisia preşedintelui, a reuşit chiar să amâne puţin semnarea tratatului. Motivul: importanţa strategică deosebită a statului din Asia Centrală, care găzduieşte o bază militară rusă şi, spre nemulţumirea Moscovei, una americană, vitală pentru aprovizionarea trupelor aliate din Afganistan.
Un pas