Împrumuturile bancare au ajuns să aibă o nouă poliţă inclusă în ofertă, cea a pierderii locului de muncă, care acoperă ratele pentru mai multe luni.
Cu un şomaj în creştere şi estimări sumbre pentru următoarea perioadă, unii români încă se mai avântă să facă un credit. Fie că este un împrumut de nevoi personale fără ipotecă, fie că este unul imobiliar cu garanţie, sunt persoane care preferă să rişte accesarea unui împrumut cu dobânzi şi comisioane destul de mari pentru a-şi satisface unele nevoi.
Unul dintre motivele care dau siguranţă creditelor în această perioadă este asigurarea de şomaj. Deşi nu este aplicată de multe instituţii financiare, aceasta este prezentă pe piaţa locală de mai bine de 6 luni.
Şi, după cum spun asigurătorii, începe să prindă la bănci. „Asigurarea de şomaj de abia acum începe să crească, având în vedere că este un produs recent. Un alt motiv pentru care aceasta prinde este faptul că s-a renunţat la asigurarea «de consum », care proteja banca de neplata ratei şi aceasta nu mai era obligată de BNR să-şi facă provizion pentru respectivul credit”, ne-a declarat Anca Babaneaţa, director general adjunct al Platinum Asigurări.
De la păsuitul clientului la garantarea ratelor
Dacă, în trecut, moda băncilor era să ofere o perioadă de graţie la creditele pe care le acordau, acum s-a trecut la asigurarea perioadei de neplată pe motiv de şomaj. Un motiv destul de bun pentru a mai încasa ceva bani de la doritorii de finanţare.
Printre primele bănci care au adus acest produs în România se numără BCR. Banca oferă pentru creditele de nevoi personale o asigurare complexă, care cuprinde şi riscul de şomaj.
„La acest credit avem obligatorie asigurarea de viaţă, la care se mai poate adăuga facultativ şi o asigurare complexă, care are şi o componentă pentru riscul de şomaj”, ne-au