Premier la al treilea mandat, cel supranumit „Il Cavaliere” continuă să câştige alegeri în ciuda scandalurilor de tot felul în care este amestecat. Sursa: Reuters
Bănuit de relaţii nepotrivite cu o minoră, acuzat că găzduieşte petreceri cu prostituate la vila sa, suspectat de corupţie şi legături cu Mafia, Silvio Berlusconi a reuşit totuşi să iasă neşifonat din ultima rundă electorală - regionalele desfăşurate duminică şi luni.
La doi ani de la începerea celui de-al treilea mandat de premier, „Il Cavaliere”, figura politică principală a ultimilor 15 ani, liderul Poporului Libertăţii şi al coaliţiei de centru-dreapta, sfidează pronosticurile şi continuă să triumfe. Care este explicaţia?
„Principala explicaţie e politică”, spune, pentru EVZ, Franco Pavoncello, profesor de ştiinţe politice la Universitatea John Cabot din Roma. Profesorul rememorează intrarea în politică a lui Berlusconi şi a fostului său partid, Forza Italia, într-un moment de schimbări majore pe scena din Peninsulă.
„În 1994, Berlusconi a reuşit să construiască o coaliţie într-un vacuum şi să elimine elita conducătoare din acel moment. Noua coaliţie reprezintă un bloc social imbatabil”, apreciază comentatorul, care observă că premierul a adus un discurs politic ce a putut fi înţeles de oamenii obişnuiţi, aşa cum nu se mai întâmplase până atunci.
Imun la scandaluri
O altă explicaţie a succesului lui Berlusconi vizează, paradoxal, scandalurile care îl aduc pe prima pagină a ziarelor.
„Berlusconi şi-a transformat problemele cu viaţa şi justiţia într-o dezbatere publică. O chestiune politică. Practic, orice i se întâmplă lui este politic. Nu mai e un individ ce poate fi judecat de justiţie, ci, potrivit spuselor lui, epitoma luptei dintre libertate şi comunism”, spune profesorul, cu o aluzie la acuzaţiile adresate de Berlusconi