Proprietarii de locuinţe amplasate în clădiri aflate în clasa I risc seismic trebuie să consolideze imobilul înainte de a-şi putea asigura casa. Sursa: Razvan ValcaneantuSursa: Vlad Chirea
1 /.
Legea asigurării obligatorii a locuinţei ar putea intra în vigoare la 1 iulie 2010. Autorităţile au amânat aplicarea legii de câţiva ani, documentul suferind numeroase transformări.
Ultima modificare prevede că locuinţele din clădirile cu risc seismic ridicat nu pot fi asigurate, decât după ce clădirea este consolidată, potrivit reprezentanţilor Guvernului, citaţi de Mediafax. Proiectul de modificare a legii, care prevede această excepţie, nu a fost încă aprobat de Guvern.
Cererea asigurătorilor, aprobată
Exceptarea clădirilor cu risc seismic ridicat a fost introdusă în proiectul de lege la solicitarea companiilor de asigurări care au format Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), adică societate de asigurare-reasigurare care va emite poliţele.
Asigurarea obligatorie a locuinţei va funcţiona asemeni unei poliţe RCA. Dacă şoferii nu riscă să iasă pe şosele fără RCA, proprietarii de imobile nu se vor înghesui să încheie o asemenea asigurare. Chiar şi Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) estimează că doar pentru 15% din cele peste 8 milioane de locuinţe vor fi încheiate asigurări obligatorii.
Un păgubit, mulţi plătitori
Surse din piaţă au declarat pentru evz.ro că introducerea obligativităţii privind încheierea acestor asigurări nu este o măsură bună din mai multe motive. În primul rând, suma asigurată este mică şi nu acoperă construcţia unei noi locuinţe, nici achiziţionarea de bunuri. Adică, în cazul în care are loc un cutremur devastator sau inundaţii puternice, deşi vor avea asigurări, proprietarii nu vor primi despăgubiri la un nivel apropiat de valoarea paguelor. @