STUDIU. Predispoziţiile genetice ale unei femei de a dezvolta cancer la sân nu pot fi schimbate, însă, printr-o dietă specială, pot fi mărite şansele de a nu face boala, scrie Reuters, care citează un un studiu realizat de cercetătorii nord-irlandezi de la Queen's University, Irlanda de Nord.
Aceştia au analizat 18 cercetări în care au fost implicate 400.000 de persoane şi au descoperit că femeile care adoptau o dietă echilibrată, bogată în legume proaspete şi cereale integrale, şi nu consumau alcool aveau cu 11% mai multe şanse de a nu face cancer la sân.
În schimb, femeile mari băutoare de vin, bere sau băuturi alcoolice au un risc cu 21% mai crescut de a dezvolta, în timp, această boală, se mai precizează în studiul publicat în American Journal of Clinical Nutrition.
“În condiţiile în care incidenţa cazurilor de cancer la sân este în creştere, iar asupra majorităţii factorilor de risc nu se poate acţiona, aceştia fiind mai ales genetici, este foarte important să ne concentrăm atenţia asupra dietei ca posibil element de prevenire a bolii”, a declarat pentru Reuters cercetătorul Sarah Brennan.
Aceasta adaugă că rezultatele studiilor trebuie interpretate cu prudenţă, întrucât, experienţa a demonstrat că, atunci când este vorba despre interpretarea datelor statistice, apar întotdeauna probleme.
Studiile care au contribuit le concluziile cercetătorilor irlandezi s-au bazat pe analiza fiecăruia dintre factorii de risc în cazul cancerului la sân, printre care şi cele două tendinţe alimentare principale: “nesănătoasa” dietă vestică, bogată în carne roşie - porc, vacă, oaie, berbec, miel sau viţel – şi regimul alimentar “sănătos” bogat în fructe, legume şi cereale integrale.
S-a constatat astfel că, din punct de vedere statistic, mai puţine dintre femeile care au inclus în stilul de viaţă alimentaţia considerată “sănătoasă”