Regimul Bakiev a fost răsturnat de revolta populară alimentată de sărăcie și de o campanie de presă rusă, spune o jurnalistă locală pentru EVZ. Sursa: REUTERS
„În Kârgâzstan, profesia de jurnalist nu te poate costa doar libertatea, ci şi viaţa. Simt durere pentru colegii mei care au fost ucişi. Am fost cu toţii afectaţi de regimul lui (Kurmanbek) Bakiev”, spune, pentru EVZ, Gulnura Toralieva, jurnalistă şi expertă media din Bişkek, capitala statului din Asia Centrală. La o săptămână de la sângeroasa revoltă care i-a înlăturat regimul, preşedintele Bakiev se află în sudul ţării şi sfidează guvernul interimar al opoziţiei. SUA şi Rusia, care au baze militare aeriene pe teritoriul kârgâz, privesc cu atenţie si tuaţia. Cum s-a ajuns aici?
Bakiev a venit la putere în 2005, pe valul „Revoluţiei lalelelor”, aplaudată în Vest, înlăturând un regim prorus. Politicienii s-au schimbat, pentru kârgâzi însă problemele au rămas la fel.
Sărăcie, corupţie, represiune
„Viaţa oamenilor a devenit din ce în ce mai grea, nu mai au locuri de muncă, oportunităţi. În ultimii ani, inflaţia a provocat creşterea preţurilor la mâncare. Creşterea preţurilor la carburanţi şi electricitate a fost de altfel unul dintre principalele motive pentru care oamenii au ieşit în piaţă”, explică Toralieva.
Una dintre cauzele situaţiei dezastruoase a ţării este corupţia regimului. Preşedintele şi-a numit fraţii în funcţii-cheie din administraţie, în vreme ce fiul său, Maksim, a fost pus în fruntea unei agenţii guvernamentale de unde exercita un control strict asupra economiei.
„Regimul a devenit represiv, toate reformele din ultima vreme au avut drept scop întărirea puterii, pe verticală”, explică jurnalista kârgâză, care adaugă că cei care criticau puterea erau în pericol. „Anul trecut, cel puţin trei jurnalişti au fost ucişi şi mulţi lide