Mii de sinistraţi, cel puţin 600 de morţi, peste 300 de dispăruţi şi peste 10.000 de răniţi. Acesta e bilanţul provizoriu al cutremurului produs ieri-dimineaţă în provincia Qinghai, din vestul Chinei, în Platoul Tibetan, potrivit AFP. Sursa: Reuters
Peste o mie de oameni au fost scoşi teferi de sub dărâmături, la 24 de ore de la dezastru. Echipele de salvatori au muncit toată noaptea.
Seismul a avut magnitudinea de 6,9 şi a fost urmat de 18 replici. În Yushu, epicentrul cutremurului şi regiunea cea mai săracă din Tibet, trăiesc circa 80.000 de persoane, potrivit statisticilor oficiale. Zona este locuită în principal de fermieri şi nomazi tibetani.
Martorii oculari au declarat că numeroase case s-au prăbuşit, că străzile sunt blocate de alunecări de teren, iar telecomunicaţiile îngreunate. În oraşul Jiegu, situat în apropierea epicentrului, spre exemplu, peste 85% dintre clădiri sunt la pământ, potrivit unui oficial din cadrul guvernului local, citat de agenţia China Nouă. Majoritatea caselor din regiune sunt construite din chirpici, scrie Reuters, şi doar clădirile moderne au rezistat.
Autorităţile chineze au anunţat, ieri, că armata a fost deja detaşată pentru a ajuta şi că mai multe transporturi cu ajutoare au pornit din capitala regională, Xining. Operaţiunile de salvare a supravieţuitorilor decurgeau, însă, cu greutate. „Trebuie să ne bazăm pe degajarea manuală a zidurilor deoarece nu dispunem de buldozere”, a afirmat Shi Huajie, responsabil al poliţiei armate.
Mai multe şcoli au fost afectate de seism, iar în oraşul Yushu, autorităţile încercau, ieri, să salveze mai mulţi elevi blocaţi sub dărâmături. Zona afectată e deseori zguduită de seisme, dar cutremurul de ieri este cel mai puternic din ultimii 30 de ani. Un seism cu magnitudinea 8, care a ucis cel puţin 87.000 de oameni, a avut loc în 2008 în provincia î