În spatele atacului de la Moscova stau tensiuni etnice alimentate de un trecut tenebros şi o avertizare la adresa politicilor de securitate ale Kremlinului: pericolul nu vine din Vest. Două atentate sinucigaşe, haos în subteranele metroului moscovit şi cel puţin treizeci şi şapte de morţi descriu, în sumar, ultima tragedie teroristă din capitala Federaţiei Ruse. Sursa: Reuters
Capitala Rusiei a fost zguduită astăzi-dimineață de două explozii, produse la un interval de patruzeci de minute, în staţiile de metrou Lubianka şi Park Kulturi.
Încărcăturile ucigaşe, montate, după toate datele actuale, pe trupurile a două femei kamikaze, au aruncat în aer zeci de pasageri, realimentând cu sânge o istorie care n-a trecut, de fapt, niciodată.
Aproape o mie de civili ruşi şi-au pierdut viaţa în ultimul deceniu la mijlocul luptei de gherilă dintre Moscova şi grupările separatiste care doresc independența unor teritorii din Caucazul de Nord. Criza ostaticilor dintr-un teatru moscovit (2002) sau episodul Beslan (2004) sunt doar numele unui conflict cu rădăcini adânci şi soluţii puţine.
După şase ani în care Kremlinul nu s-a mai confruntat cu acte teroriste majore, atentatele de astăzi vin să confirme incapacitatea Moscovei de a gestiona conflictele etnice, slăbiciunea serviciilor de securitate ruseşti, dar mai ales, pista greşită pe care se află echipa Putin-Medvedev în evaluarea “duşmanilor” ţării.
Pericolul nu vine din Vest, ci din interior – susţin Iulian Chifu, directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor, şi Viaceslav Samoșkin, corespondentul “Moskovskie Novosti” în România.
FĂRĂ SOLUȚII
Terorismul a fost “eradicat” în Cecenia, bombele continuă să explodeze la Moscova
Cine s-ar putea afla la originea atentatelor produse în capitala Rusiei? – întrebarea face, de dimineaţă, turul redacţiilor din toată lumea. Informaţiile oficiale su